Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

30 Iunie 2021
Vizualizari: 22929
Comentează add

Românii pot obține de joi, 1 iulie, certificatul verde european privind COVID-19. Timpul de generare a poate fi de la câteva secunde, până la o oră.

Certificatul digital COVID. Care sunt pașii pentru obținerea documentului

razvan-stancu

 Foto: www.facebook/Ro Vaccinare.

Românii pot obține de joi certificatul verde european privind COVID-19. Este un document menit să faciliteze călătoriile în spațiul comunitar.

Certificatul va putea fi descărcat de pe platforma digitală securizată: certificat-covid.gov.ro, pusă la punct de Serviciul de Comunicații Speciale (STS).

Pentru o persoană testată, certificatul verde european privind COVID-19 este valabil 24 de ore, în cazul unui test rapid, respectiv 72 de ore, dacă vorbim de un test PCR.

Pentru o persoană care a trecut prin boală valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în Corona Forms.

În cazul celor vaccinați cu schema completă de imunizare certificatul expiră în iulie anul viitor.

STS: Certificatul poate fi obținut în mai puțin de 10 pași

Interfața aplicației este intuitivă, iar în mai puțin de 10 pași, poate fi obținut certificatul, mai precizează STS:1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.


2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.


3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.


4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.


5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.


6. În funcție de categorie, se completează:


- Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
- Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
- Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.


7. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.


8. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.

Câteva precizări importante:

1. Certificatul este gratuit.
2. În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinților.
3. Timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.
4. În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
5 La intrarea în statele membre ale Uniunii Europene, verificarea certificatelor se realizează prin scanarea codului QR. Utilizatorul îl poate accesa și vizualiza atât din lista de certificate – prin selectarea certificatului, cât și prin descărcarea efectivă, în format *pdf, a documentului, care se poate tipări.

Pentru suport în emiterea certificatelor sau obținerea altor informații privind utilizarea lor, a fost operaționalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obținut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia își are domiciliul persoana, direcției de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor.

În situațiile în care apar inadvertențe între informațiile completate de o persoană și cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecții de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puțin 12 sau 48 de ore, în funcție de tipul de test efectuat - rapid sau PCR.


Mai multe detalii despre eliberarea certificatului digital COVID puteți afla AICI.

 


Etichete rrascrollexclusiv onlinecertificat verde european covidstscertificat digitalcum descarctest rapidcorona forms(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live