Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Cererile de reformă ale Marii Britanii, discutate la Bruxelles

UE va încerca să obţină un acord corect care să ofere o ieşire din chestiunea complicată privind viitorul apartenenţei Marii Britanii la Blocul Comunitar.

Articol de Arina Petrovici, 18 Decembrie 2015, 10:16

Liderii din UE discută joi la Bruxelles pentru prima dată despre cererile de reformă ale Marii Britanii, cu numai 2 ani înainte de anunţatul referendum privind apartenenţa ţărilor la blocul comunitar.

Este prima oportunitate pentru liderii celor 28 de state membre să dezbată împreună propunerile de reformă pe care le-a înaintat premierul britanic David Cameron pentru a evita aşa-numitul "brexit", o ieşire din UE, despre care mulţi spun că ar duce la o destabilizare a blocului comunitar.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Şeful Guvernului de la Londra a evidenţiat patru domenii în care încearcă să obţină schimbări până la referendum preconizat a fi organizat până la sfârşitul anului 2017: competitivitate, suveranitate naţională, guvernanţă economică şi accesul altor cetăţeni din UE la ajutoarele sociale.

Ultimul subiect este şi cel mai sensibil, statele membre opunându-se cu tărie oricăror discriminări împotriva cetăţenilor lor.

UE va încerca să obţină un acord corect care să ofere o ieşire din chestiunea complicată privind viitorul apartenenţei Marii Britanii la Blocul Comunitar, a declarat astăzi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junkers.

Jean-Claude Junkers: "Noi vrem un acord corect cu Marea Britanie, iar acest acord corect trebuie să fie la fel şi cu celelalte 27 de ţări. Aşadar, suntem deschişi, suntem angajaţi în acest dialog pe care îl vom purta într-o manieră deschisă. Nu doresc ca Marea Britanie să părăsească UE şi nici nu vreau să îi învinovăţesc pe britanici. Ei au punctul lor de vedere, noi pe al nostru, dar, ca oameni raţionali ce suntem, vom găsi o soluţie la situaţia complicată în care ne aflăm".

Britanicii sunt mai degrabă eurosceptici, în pofida faptului că fac parte de peste 40 de ani din UE.

Mizele sunt atât de mari, încât nu putem evita o dezbatere serioasă fără tabu-uri, a precizat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în invitaţia pe care le-a trimis-o liderilor UE. Totuşi, nu este de aşteptat să se obţină mari progrese la summitul din această săptămână.

Tusk a afirmând că cele două părţi sunt încă departe de un acord în privinţa mai multor chestiuni. Oficiali ai UE speră să ajungă la un acord la întâlnirea din februarie a liderilor europeni.

Iniţial, Londra îşi dorea să încheie aceste discuţii în decembrie, însă premierul Cameron a recunoscut că acest calendar nu este sustenabil.