Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICA ROMANILOR Marţi, 30 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Moţatu

21 Octombrie 2020
Vizualizari: 347
Comentează add

Parlamentul European cere Uniunii Europene și organizațiilor internaționale să monitorizeze situația din Republica Moldova.

Cerere de monitorizare a alegerilor din Republica Moldova

sorin-motatu

Foto: Arhivă.

Parlamentul European cere Uniunii Europene și organizațiilor internaționale să monitorizeze situația din Republica Moldova, întrucât alegerile prezidențiale programate la 1 noiembrie în această țară vor fi un test pentru democrație și statul de drept.

Forul legislativ european a adoptat ieri și Raportul de evaluare a punerii în aplicare a acordului de asociere Uniunea Europeană - Moldova.

Europarlamentarii vorbesc de o instabilitate politică acută și solicită autorităților de la Chișinău să se asigure că alegerile prezidențiale vor fi libere și corecte.

Guvernul trebuie să garanteze dreptul de vot și corectitudinea procesului electoral. Parlamentul European se declară preocupat de ritmul lent al reformelor privind statul de drept, dar reafirmă angajamentul Uniunii Europene de a sprijini calea europeană a Republicii Moldova.

În urma unor cazuri grave de hărțuire și de șantaj, eurodeputații solicită, de asemenea, autorităților de la Chișinău să consolideze independența deplină a Curții Constituționale.

În raport eurodeputații condamnă ferm presiunea enormă la care au fost supuși recent judecătorii Curții în momentul în care au declarat neconstituțional un împrumut de 200 de milioane de euro luat de Republica Moldova din Rusia.


Etichete (ii)moldovaalegerimonitorizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live