Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Octavian Begu

4 August 2017
Vizualizari: 1180
Comentează add

La Soveja este programată astăzi, de la ora 12, o ceremonie la Mausoleul eroilor. Osuarul din Soveja adăposteşte 2.000 de oseminte ale ostaşilor români şi ruşi.

Ceremonii de comemorare a celor căzuţi în Primul Război Mondial

octavian-begu

Mausoleul de la Soveja           Foto: Elena Cozma ro.wikipedia.org.

Ministerul Apărării Naţionale şi Consiliul Judeţean Vrancea organizează, începând de vineri, 4 august, ceremonii militare şi religioase dedicate împlinirii a 100 de ani de la bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz, din Primul Război Mondial.

La Soveja este programată, începând cu ora 12, o ceremonie la Mausoleul eroilor. Osuarul din Soveja adăposteşte 2.000 de oseminte ale ostaşilor români şi ruşi. Cele mai multe manifestări culturale şi artistice cu caracter simbolic, precum şi alte acţiuni cu tematică specifică, vor avea loc, însă, duminică, 6 august, la fix 100 de ani de la debutul bătăliei de la Mărăşeşti, cea mai importantă acţiune militară românească din timpul Războiului de Reîntregire.

Bătălia a durat zece zile şi a lăsat în memorie actele de vitejie ale sublocotenentului Ecaterina Teodoroiu, căpitanului Grigore Ignat şi generalului Eremia Grigorescu. Atunci a fost lansată expresia "Pe aici nu se trece"!

Considerat a fi unul dintre cele mai impunătoare monumente de gen din ţară, Mausoleul de la Mărăşeşti a fost construit pe locul în care, în vara anului 1917, armata română a ţinut piept celei germane mult superioare tehnic.

În confruntări au murit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români, în prezent mausoleul adăpostind 5.073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi nouă cripte comune. Osuarul adăposteşte osemintele a 581 de ostaşi necunoscuţi căzuţi pe câmpurile de luptă din regiune, între anii 1916-1919. 


Etichete Ecaterina TeodoroiuVranceaEremia Grigorescu"Pe aici nu se trece"!SovejaMărăştiMărăşeştiOituz

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live