Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Miercuri, 03 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

7 Mai 2012
Vizualizari: 2082
Comentează add

Preşedintele Vladimir Putin a prezentat, în timpul ceremoniilor, candidatura pentru funcţia de premier a lui Dmitri Medvedev, care va fi confirmat marţi de Duma de stat.

Ceremonie somptuoasă la învestirea lui Vladimir Putin Ceremonie somptuoasă la învestirea lui Vladimir Putin - Conține video

alexandru-beleavski-moscova

Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev. Foto: AP.

Cel puţin încă 6 ani Rusia va fi condusă de Vladimir Putin, care a preluat luni prerogativele de şef al statului, după ce a mai ocupat fotoliul de la Kremlin între 2000 şi 2008.

Potrivit propriilor afirmaţii, al treilea mandat al său va fi unul "determinant pentru destinul ţării", pentru că Rusia "intră într-o etapă nouă de dezvoltare".

Tot luni preşedintele a prezentat candidatura pentru funcţia de premier a lui Dmitri Medvedev, care va fi confirmat marţi de Duma de stat, camera inferioară a parlamentului rus.

Revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin are loc pe fondul protestelor opoziţiei, care consideră că alegerile câştigate de Putin nu au fost corecte.

Duminică, la Moscova, aproximativ 20 de mii de oameni au manifestat împotriva învestirii lui Vldimir Putin, iar protestul s-a soldat cu răniţi şi sute de arestări, între care fostul premier Boris Nemţov, unul din liderii opoziţiei neparlamentare.

Ceremonia s-a desfăşurat timp de o oră în somptuasa sală Sfântul Andrei, din Palatul Mare al Kremlinului, în prezenţa a cca 3.000 de invitaţi.

Au fost prezenţi membrii conducerii ruse, liderii regionali şi şefii principalelor instituţii de stat, şefii confesiunilor religioase şi un mare număr de invitaţi, între care şi prietenii personali ai lui Putin, Gerhard Schröder şi Silvio Berlusconi.

Tradiţia nu prevedea invitarea unor şefi de stat în exerciţiu.

Au fost prezente şi cele două prime doamne, Ludmila Putin apărând în public după o lungă absenţă, ce a dat naştere la numeroase speculaţii. 

Valiza nucleară a revenit la Vladimir Putin

În discursul rostit în cadrul ceremoniei, Dmitri Medvedev a numit creşterea participării cetăţenilor la viaţa politică a Rusiei drept una din principalele realizări ale mandatului său.

Subliniind importanţa continuităţii liniei politicii de stat, Medvedev a omagiat calităţile succesorului său.

"Sunt bucuros că, astăzi, preşedintele a devenit Vladimir Vladimirovici Putin, o persoană cu experienţă şi un conducător puternic, pe care-l sprijină majoritatea cetăţenilor ţării", a declarat Dmitri Medvedev. 

După ce a depus jurământul şi a fost proclamat oficial preşedinte, Vladimir Putin a susţinut un discurs în care a făcut apel la unitate şi patriotism şi a pledat pentru întărirea democraţiei şi libertăţilor cetăţeneşti, pentru o Rusie care să fie respectată în lume ca un partener sigur, deschis, onest şi predictibil. 

"Astăzi intrăm într-o nouă etapă a dezvoltării naţionale. Va trebui să realizăm sarcini de nivel fundamental diferit, de altă caliatte şi amploare. Anii care urmează vor determina soarta Rusiei pentru decenii înainte", a declarat Vladimir Putin.  

Câteva minute mai târziu, Vladimir Putin a primit de la Dmitri Medvedev valiza nucleară, unul din principalele atribute ale puterii prezidenţiale.

După ceremonie, Vladimir Putin, aşa cum prevede Constituţia, a primit demisia in corpore a guvernului, pe care l-a condus timp de 4 ani şi care va rămâne în funcţie până la formarea noului cabinet, şi, de asemenea, a propus Dumei de Stat candidatura lui Dmitri Medvedev la funcţia de prim-ministru, votul urmând să aibă loc marţi.

Ceremonia s-a desfăşurat în condiţii excepţionale de securitate, astfel încât mercedesul blindat în care se afla viitorul preşedinte a parcurs traseul dintre sediul guvernului şi Kremlin în ambianţa unor străzi absolut pustii.

Cu toate acestea, opoziţi a încercat să organizeze o acţiune de protest, poliţia arestând, nu departe de Kremlin, cca 120 de activişti.  

Duminică, în urma incidentelor dintre poliţie şi manifestanţii anti-Putin, cele mai grave din anul 2000, în centrul Moscovei au fost rănite câteva zeci şi arestate aproape 650 de persoane.

Video: Vladimir Putin a fost învestit în funcţia de preşedinte. Sursă: Reuters.


Etichete Vladimir PutinpreşedinteRusiaKremlinDmitri Medvedevpremier

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live