Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

13 Decembrie 2016

Laureatele din acest an sunt două tinere din Irak, Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar. Fac parte dintr-o comunitate etnică și religioasă, yazidită.

Ceremonie de înmânare a premiului Saharov Ceremonie de înmânare a premiului Saharov - Conține audio

mihaela-mihai

La Strasbourg are loc ceremonia de înmânare a premiului Saharov, prin care Parlamentul European răsplătește libertatea de gândire. 

Laureatele din acest an sunt două tinere din Irak, Nadia Murad și Lamiya Aji Bashar. Fac parte dintr-o comunitate etnică și religioasă, yazidită, și se numără printre miile de fete răpite de militanții grupării radicale Stat Islamic și forțate să îndure sclavia sexuală. 

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

Au fost alese de președintele Parlamentului European, Martin Schultz, și de liderii grupurilor politice pentru curajul cu care au înfruntat brutalitățile islamiștilor. 

Din septembrie, una dintre laureate, Nadia Murad, de 23 de ani, este și prima ambasadoare a bunăvoinței pentru Biroul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate. Pledează pentru demnitatea supraviețuitorilor traficului cu ființe umane. 

La rândul ei, Lamiya Aji Bashar,de 19 ani, se implică activ în campanii prin care vrea să atragă atenția asupra situației dificile în care se află comunitatea yazidită din Irak.

Continuă totodată să ajute femeile și copiii care cad victime ale sclaviei sexuale și ale atrocităților comise de gruparea Statul Islamic.

Trăiește acum în Germania, țară în care luni de zile a primit îngrijiri medicale pentru rănile suferite în timp ce încerca să fugă din Irak. O mină a explodat în fața ei și a fost pe punctul de a-și pierde total vederea.

Acordată din 1988, distincția onorează persoanele sau organizațiile care fac eforturi pentru apărarea drepturilor omului și libertățile fundamentale.

Au câștigat de-a lungul timpului activista pakistaneză, Malala Yousafzaï, împușcată în cap de talibani pentru că a apărat dreptul fetelor la educație, și Nelson Mandela, fostul președinte al Africii de Sud, devenit simbol al luptei împotriva discriminării rasiale.

Au fost de asemenea recompensați fostul secretar general al Națiunilor Unite, Kofi Annan, sau fostul lider cehoslovac, Alexander Dubček,  cunoscut pentru încercarea sa de a reforma regimul comunist.

Premiul poartă numele fizicianul rus Andrei Dmitrievici Saharov, inventator al bombei cu hidrogen.

Îngrijorat de implicaţiile muncii sale, el a încercat să sensibilizeze publicul cu privire la pericolul cursei pentru înarmare nucleară. Eforturile  s-au dovedit parţial un succes, odată cu semnarea Tratatului de interzicere a testelor nucleare în 1963, iar în 1975 a câștigat Premiul Nobel pentru Pace. În  fosta Uniune Sovietică, el a fost considerat un dizident subversiv. 


Etichete eeuranet pluscomisia europeanaCeremonie de înmânare a premiului Saharovparlamentul europeantinere iraknadia muradaji basharyazidita

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live