Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioan Suciu

20 Septembrie 2014
Vizualizari: 3558
Comentează add

Împlinirea a 70 de ani de la luptele de pe vaile Muresului si a Crisului Alb in timpul celui de al doilea razboi mondial a fost marcată la Monumentul Eroilor de la Păuliș.

Ceremonial militar la Monumentul Eroilor de la Păuliș

ioan-suciu

Ceremonial militar la Monumentul Eroilor de la Păuliș. Foto: Ioan Suciu

Implinirea a 70 de ani de la luptele de pe vaile Muresului si a Crisului Alb in timpul celui de al doilea razboi mondial  a fost  marcata la Troitele din Unitatea Militara din Lipova, la Cimitirul eroilor din Radna, la biserica ortodoxa din Paulis si la Monumentul Eroilor amplasat de pe DN 7.

Dupa "momentul 23 august 1944", cand Armata Romana a intors armele, incercarile armatelor hortyste de a pastra Transilvania au fost zadarnicite de indarjirea militarilor romani.Ofensiva  hortystilor la granita de vest a inceput la 5 septembrie 1944, Aradul a cazut in fata invadatorilor la  11 septembrie.

Pe Valea Muresului si-a continuat inaintarea Divizia ungara "Budapesta", cu un efectiv de  20.000 de militari, inaintarea fiindu-i oprita in zona Paulisului de catre un detasament roman format din trei batalioane de elevi de la Scoala de subofiteri in rezerva de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie si divizionul 61 artilerie grea, numarand in total putin peste 1.800 de militari.

Foto: Ioan Suciu

Ostasii romani au rezistat eroic timp de sapte zile unui inamic mult superior atat ca numar, cat si ca tehnica de lupta, pana la sosirea in zona a marilor unitati romanesti care i-au determinat pe inamici sa se retraga.

La implinirea a sapte decenii de la sangeroasele lupte  au fost depuse coroane si jerbe la troita din incinta UM 01121 si a fost savarsit un ceremonial religios si militar cu prezentarea onorului si depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Paulis.

Au participat reprezentanţi ai asociaţiilor veteranilor de război de la nivel naţional, din batalionul Păuliş, de la Arad, Radna, Timişoara, Lugoj, Cluj Napoca.

Manifestarile  au fost organizate de Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi "Detasamentul Paulis".


Etichete Monumentul Eroilor de la Păulișceremonialluptevaile Muresului si a Crisului AlbCimitirul eroilor din RadnaTroitele din Unitatea Militara din Lipova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live