Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Centrul, vestul şi estul ţării, afectate de inundaţii.

În judeţul Cluj au murit două persoane, iar în Alba o femeie de 78 de ani şi-a pierdut viaţa după ce casa ei s-a prăbuşit. Cod portocaliu de inundaţii pe râurile Prut şi Crasna.

Centrul, vestul şi estul ţării, afectate de inundaţii.
Gospodării afectate de inundaţii. Foto: Mediafax

Articol de Sorin Solomon, 23 Iunie 2010, 11:20

Hidrologii au instituit, miercuri, cod portocaliu pe râurile Prut şi Crasna, în judeţele Botoşani, Sălaj şi Satu Mare, unde de miercuri dimineaţă până joi după-amiază se pot produce inundaţii locale.

Potrivit avertizării emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, codul portocaliu a fost instituit pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana, în amonte de acumularea Stânca Costeşti din judeţul Botoşani şi a fost menţinut pe râul Crasna, în judeţele Sălaj şi Satu Mare.

De asemenea, hidrologii au instituit cod galben pe Siretul superior, în judeţul Suceava, şi pe râurile din bazinul hidrografic Jijia, în judeţele Iaşi şi Botoşani.

Trei persoane au murit din cauza inundaţiilor. Potrivit autorităţilor două dintre victime erau din judeţul Cluj şi una, o femeie de 78 de ani, din judeţul Alba.

Autorităţile estimează că vineri şi sâmbătă va fi lansată o nouă atenţionare meteo pentru nordul ţării, precum şi o avertizare pentru o nouă viitură pe Dunăre începând cu 28 iunie.

Ministrul administraţiei şi internelor, Vasile Blaga, a precizat totodată că peste 108 localităţi din 28 de judeţe au fost afectate de ploi.

Până miercuri 148 de persoane au fost evacuate pe termen scurt în zone în care au existat acumulări mari de ape, fără a exista inundaţii propriu-zise.

Ministrul administraţiei şi internelor a precizat că 100 de locuinţe, peste 500 de gospodării şi anexe şi 100 de poduri şi podeţe au avut de suferit din cauza revărsării apelor.

Comuna Jucu din judeţul Cluj este în prezent zona cea mai afectată de inundaţii, potrivit şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Avram Iancu Cluj, general Vasile Şomlea.

Circulaţia pe DN1C rămâne în continuare închisă, traficul fiind imposibil din cauza nivelului apei care atinge 50-60 centimetri, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Ciprian Iancu.

Situaţia începe să revină la normal în judeţul Sălaj, după ce viiturile au afectat municipiul Zalău şi alte localităţi.

Toate localităţile sălăjene care au rămas în beznă din cauza inundaţiilor înregistrate în ultimele 48 de ore au fost reconectate la reţeaua de furnizare a energiei electrice, iar nivelul râurilor şi pîrâurilor din judeţul Sălaj a început să scadă, potrivit autorităţilor judeţene.

Pompierii au intervenit şi azi noapte pentru scoaterea apei din subsolurile mai multor locuinţe din municipiul Zalău, dar şi din mediul rural. În urma apei au rămas însă maldăre de moloz, buşteni şi tone de mâl.

Persoanele evacuate s-au întors la casele lor, însă nu au găsit decît locuinţe pline cu mâl şi distruse de ape.

Primele măsuri luate de autorităţi au fost să restabilească legăturile rutiere în zonele afectate, să refacă drumurile şi să dezinfecteze fântânile inundate, pentru prevenirea apariţiei unor focare de hepatită sau alte boli periculoase.

Video: Inundaţii Zalău 21 iunie 2010. Sursă: YouTube

Creşte debitul Prutului


Cotele râului Prut au crescut, în ultimele 5 ore, cu aproape 2 metri, potrivit măsurătorilor efectuate de lucrătorii Sistemului de Gospodărire a Apelor Botoşani.

Astfel că, miercuri dimineaţă la ora 8.00, în punctul pluviometric Oroftiana, la intrarea Prutului în ţară, cota de inundaţie, 470 cm, a fost depăşită cu 103 cm.

La ora 3.00, râul Prut măsura în acelaşi punct pluviometric 375 cm.

Tendinţa este în continuare de creştere a cotelor, dar nu cu aceeaşi rapiditate.

Dacă de la ora 5.00 la ora 6.00 cotele au crescut cu 47 cm, de la ora 7.00 la ora 8.00 creşterea a fost de 13 cm.

La aceste cote nu există riscul ca gospodăriile cetăţenilor să fie inundate.

Apa ieşită din matcă a inundat doar locurile joase din lunca Prutului.

Două echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Nicolae Iorga” al Judeţului Botoşani şi Comitetele Locale pentru Situaţii de Urgenţă din localităţile Suharău, Hudeşti, Darabani, Păltiniş şi Rădăuţi Prut monitorizează situaţia şi desfăşoară acţiuni de scoatere din lunca Prutului a utilajelor din balastiere şi a animalelor aflate la păşunat.

I.S.U. Botoşani a dispus funcţionarea neîntreruptă a grupei operative şi asigură asistenţă tehnică autorităţilor administraţiei publice locale, transmite corespondentul Radio România Actualităţi, Gina Poenaru.

În Suceava, potrivit corespondentului Radio România Actualităţi, Mihaela Buculei, zeci de case , sedii de societăţi comerciale, bazarul şi subsolul Spitalului Judeţean au fost inundate.

Dunărea a inundat unele zone ale şantierului naval

Dunărea a înregistrat în această dimineaţă, la Galaţi, o cotă de 604 cm, cu 4 cm peste cota de inundaţie şi un debit de 14.600 de mc/secundă, apele fluviului inundând mai multe zone din Şantierul Naval Damen Galaţi, dar şi faleza inferioară a Dunării.

Maximul istoric la Galaţi a fost atins în aprilie 2006, când Dunărea a ajuns la 657 cm, cu un centimetru peste precedentul maxim istoric înregistrat în 1897, în condiţiile în care cota de inundaţie este 600 cm, iar cota de pericol este de 700 cm.

Dacă, în urmă cu două zile, hidrologii estimau că maximul de viitură pe Dunăre va fi atins joi, estimarea s-a schimbat, prognozându-se un maxim de viitură pentru ziua de duminică, 27 iunie, când se estimează că nivelul fluviului va atinge 611 cm.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, apele Dunării au inundat în proporţie de 80% hala de montaj a Şantierului Navala Damen Galaţi, dar şi o porţiune din secţia 1.

În plus, la trei dane, nivelul Dunării a ajuns la cota superioară a cheiului de armare.

Totodată, faleza inferioară a Dunării a fost inundată pe o porţiune de 500 de metri, a informat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi.

Toate unităţile comerciale portuare dar şi agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în zonă, Şantierul Naval, Navrom SA, Metal Trade SRL, Intfor, Zona Liberă Galaţi Unicom, au luat încă de ieri măsuri de protecţie, construind, pe zeci de metri, diguri formate din saci umpluţi cu nisip, care, în cursul nopţii, au fost deja supraînălţate cu 30 de cm.

Cât priveşte atenţionarea meteorologică de cod galben, deocamdată la Galaţi nu s-au înregistrat probleme serioase.

Ploaia nu a pus în pericol aşezările localnicilor din Valea Oraşului, care, săptămâna trecută, au fost inundate din cauza unei averse puternice.

Pentru evitarea unor situaţii similare pe viitor, primăria a asigurat în zonă o cantitate de 40 de tone de nisip pentru construirea de diguri din saci umpluţi, în caz de necesitate, iar la staţia de pompare a apelor pluviale, "13 iunie" au fost aduse alte patru pompe mobile, în cazul în care cele cinci pompe ale staţiei se vor bloca, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută.


Aproape 120 de persoane din două localităţi arădene, evacuate în urma inundaţiilor


Aproape 120 de persoane din două localităţi arădene afectate grav de inundaţii au fost evacuate din case, începând de marţi după-amiază, fiind mutate în imobile ale administraţiilor locale, unde primesc asistenţă şi hrană, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Arad, cea mai gravă situaţie a fost în localitatea Nădab, unde s-a impus evacuarea din 15 imobile a 103 persoane, 68 fiind copii.

"Niciuna dintre aceste case nu mai poate fi locuită, casele sunt din pământ, fără fundaţie şi au pereţii căzuţi sau crăpaţi. Persoanelor evacuate li se asigură cazare şi hrană la Căminul Cultural Nădab", se arată în comunicat.

Totodată, în Nădab a fost necesară lărgirea unui canal de colectare şi secţionarea unei porţiuni de drum, pentru a permite scurgerea apei, iar pentru a împiedica inundarea altor gospodării a fost realizat un baraj din aproximativ 500 de saci cu nisip.

La intervenţie au participat 20 subofiţeri ISU şi 24 de jandarmi, efectivele de jandarmi asigurând, totodată, şi paza caselor.

În satul Sânmartin, au fost evacuate 15 persoane, respectiv două familii, între care şapte copii, acestea fiind cazate într-un imobil aparţinând Primăriei Macea, de care aparţine satul.

Evacuarea familiilor afectate s-a făcut cu ajutorul pompierilor civili şi militari şi a jandarmilor, sinistraţii primind asistenţă şi hrană de la autorităţi.

În urma ploilor abundente din ultimele 72 de ore, în judeţul Arad au fost inundate zeci de locuinţe, sute de gospodării şi sute de hectare de terenuri arabile.

Hidrologii au prelungit până miercuri seară avertizarea de cod portocaliu, pe râuri din judeţele Cluj, Sălaj, Satu Mare şi Bihor, iar meteorologii au dat cod galben, de ploi, în Moldova, Delta Dunării şi pentru toate zonele de deal şi de munte.

Premierul Emil Boc a convocat, pentru ora 15, o teleconferinţă cu toţi prefecţii din judeţele afectate de inundaţii.

Vijeliile au provocat mari pagube materiare
România 17 Iunie 2010, 14:10

Vijeliile au provocat mari pagube materiare

Furtunile care s-au abătut asupra României, în ultimele 24 de ore, au provocat inundaţii şi au lăsat fără curent electric...

Vijeliile au provocat mari pagube materiare
Codul Silvic ajunge la vot în Senat
România 23 Aprilie 2024, 21:18

Codul Silvic ajunge la vot în Senat

În ultimele două zile, documentul a fost dezbătut și votat pe articole în comisiile de specialitate, iar majoritatea...

Codul Silvic ajunge la vot în Senat
BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
România 23 Aprilie 2024, 20:31

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie

Ministerul Afacerilor Externe a stabilit sediul biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile...

BEC a informat guvernul privind stadiul organizării scrutinelor din 9 iunie
Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
România 23 Aprilie 2024, 19:05

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică

Actul modifică legea privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Guvernul a reglementat plata gărzilor pentru medicii din apărare și ordine publică
Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
România 23 Aprilie 2024, 18:59

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi...

Vreme rea în toată ţara până miercuri dimineața
Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
România 23 Aprilie 2024, 18:53

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, marţi, o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează...

Cod portocaliu de viituri pe râuri din 4 judeţe
Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
România 23 Aprilie 2024, 18:31

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii

Proiectul de lege adoptat de Senat reglementează accesul tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii şi după naştere.

Acces gratuit al tuturor femeilor la monitorizare în timpul sarcinii
Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului
România 23 Aprilie 2024, 18:23

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului

De la bisericile de lemn până la zgărdane, de la porți și troițe maramureșene până la plăcinta creață, vom descoperi împreună...

Matinalul RRA se aude vineri, 26 aprilie, din Țara Lăpușului