Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 28 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudiu Pădurean, Cluj

17 Octombrie 2020
Vizualizari: 345
Comentează add

Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului

claudiu-padurean-cluj

 Arheologul Gheorghe Petrov. Foto: Corina Macavei

Fundația "Doina Cornea" a decis înființarea Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului. Activitatea centrului va fi asigurată din bugetul fundației, care se bazează pe donatori privați, cu precădere. Centrul va fi coordonat de arheologii Marius Oprea și Gheorghe Petrov, după cum transmite corespondentul RRA în Cluj, Claudiu Pădurean.
 
Reporter: Fundația "Doinea Cornea" a fost creată pentru a continua munca luptătoare anticomunistă de la Cluj. Deja, arheologii Marius Oprea și Gheorghe Petrov au coordonat o acțiune de cercetare, organizată sub egida fundației., în cimitirul în care sunt înmormântați foștii deținuți politici uciși în lagărul din Periprava, după cum spune Gheorghe Petrov.
 
Gheorghe Petrov: Mai importantă este partea morală de a recupera aceste oseminte, de a le identifica nominal și, acolo unde se găsesc rude, să fie date; dorința acestora este pentru a fi preluate, să le fie predate. Este o atrocitate care s-a întâmplat ca peste tot în sistemul penitenciarelor și lagărelor de muncă forțată din România, nu este un caz izolat. Sunt niște victime ale regimului, morțile au fost provocate în mod intenționat, /din cauza/ condițiilor grele de trai.
 
Reporter: Marius Oprea și Gheorghe Petrov au făcut parte, până recent, din echipa Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
 
(PH)
 

Etichete Centrul de Investigare a Crimelor ComunismuluiFundația Doina CorneaMarius OpreaGheorghe Petrov(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live