Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 27 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Luminiţa Voinea

22 Mai 2022
Vizualizari: 251
Comentează add

Un milion de români muncesc în Germania, cei mai mulţi, peste 800.000, fiind lucrători permanenţi, restul sezonieri.

Centre de informare și consiliere pentru lucrătorii români din Germania

luminita-voinea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (21 mai, ora 22:29) - Emisiunea: "Românii de Pretutindeni" - Realizator: Amalia Bojescu

Patru milioane de români sunt înregistraţi oficial că lucrează în afara ţării în statele din Uniunea Europeană, însă cifra poate atinge 5 milioane, pentru că sunt şi cetăţeni care nu sunt înregistraţi oficial, spun autorităţile române.

Dintre aceştia, un milion muncesc în Germania, cei mai mulţi, peste 800.000, sunt lucrători permanenţi, restul sezonieri.

De-a lungul anilor, românii care muncesc în străinătate s-au confruntat cu mai multe probleme, iar pentru a-i ajuta să le rezolve de mai mulţi ani funcţionează centre de informare şi consiliere destinate celor care lucrează în Germania.

Daniela Vasilescu are detalii:

Cei mai mulţi dintre românii care merg să muncească sezonier în Germania lucrează în industria cărnii, în agricultură şi în sectorul construcţiilor. Muncitorii lucrători agricoli vin doar pentru o perioadă limitată de timp, pentru culegerea sparanghelului, a fructelor de pădure şi a strugurilor sau pentru a cultiva diferite legume. Mulţi dintre ei s-au confruntat cu probleme, spune unul dintre reprezentanţii Centrului de Informare şi Consiliere, Marius Hanganu.

Marius Hanganu: Foarte mulţi muncitori sezonieri ne spun că nu au venit cu asigurare de sănătate din România şi nici nu ştiu dacă sunt asiguraţi în Germania. Cei mai muţi dintre ei ne-au spus că locul de muncă din Germania este singura sursă de venit financiar. Lipsa acestei asigurări de sănătate, ni s-a vorbit mai ales anul trecut, ne-au vorbit foarte des despre plata în acord, deci, că au fost plătiţi la lădiţă, dacă vorbim, de exemplu, de căpşuni sau la kilogram, dacă vorbim de sparanghel, despre plata incompletă a concediilor medicale, să nu vorbim că mulţi nici măcar nu se declară bolnavi, tocmai a nu fi daţi afară, despre deduceri excesive şi abuzive din salariu, precum şi despre cazarea neadecvată, alimentaţia precară.

Şi persoanele care lucrează în sectorul construcţiilor în Germania se confruntă cu probleme asemănătoare, spune un alt reprezentant al Centrului de Informare şi Consiliere, Raluca Gheorghe.

Raluca Gheorghe: Neplata salariilor. În multe cazuri, angajaţii ne povestesc că nu şi-au primit salariul complet, conform orelor lucrate, sau în cel mai rău caz nu şi-au primit salariul deloc. O dată cu noua reglementare a legii privind detaşarea lucrătorilor, angajaţii detaşaţi au, de asemenea, dreptul la salariile general obligatorii convenite colectiv în construcţii. Totuşi, angajaţii mobili nu primesc nici salariul şi nici sporurile sau îndemnizaţiile stabilite colectiv. O altă problemă a angajaţilor din această branşă este aşa-zisa dispariţie a zilelor de concediu. Şi, nu în ultimul rând, cazarea angajaţilor din această branşă. De multe ori, cazările se află în condiţii nefavorabile şi la preţuri excesive.

Cei care vor să muncească în afara ţării îşi pot găsi o slujbă prin reţeaua Eures, unde sunt publicate toate locurile de muncă disponibile din Europa.

Pentru a venin sprijinul lucrătorilor români din Germania, sindicatele din România şi din această ţară au creat de mai mulţi ani centre de informare şi consiliere, iar prin intermediul lor se pot soluţiona problemele semnalate de către muncitorii românii.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical: Trebuie să fim conectaţi cu ei, să-i asistăm, să-i ajutăm şi, cel puţin până acum, pentru mine ceea ce se întâmplă în Germania este un demers extraordinar, pentru că reuşim să intervenim ori de câte ori suntem semnalaţi. Ceea ce facem noi, împreună cu partenerii din Germania, este un demers pe care vreau să-l extindem pe fiecare stat membru al Uniunii Europene înainte toate.

Aceste centre se ocupă de aplicarea condiţiilor juste şi echitabile de muncă şi plată pentru lucrătorii din statele membre ale Uniunii Europene care provin din Europa Centrală şi de Est


Etichete lucrătoriromânidiasporastrăinătateGermaniainformareconsilierecentre

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live