Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

7 Noiembrie 2019
Vizualizari: 439
Comentează add

"Subiectul zilei": Invitat: președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

”Cele mai sigure alegeri” de după 1990

radiojurnal

 Foto: Arhivă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 noiembrie) -  Realizator: Pavel Ionescu - Votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale începe peste câteva ore în Noua Zeelandă, urmând să se încheie luni dimineață, la ora 07.00, pe coasta de vest a Statelor Unite.

Este pentru prima dată când anul acesta alegătorii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a vota, iar cei care s-au înscris în prealabil au putut vota și prin corespondență.

Care sunt așteptările acestui scrutin? Invitatul "Subiectul zilei" este în direct la Radio România Actualități, președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică. Cum evaluați mobilizarea instituțiilor din România pentru acest scrutin? Vor fi cu toții cu ochii asupra lui, după problemele de la cele precedente.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Așa cum ați spun și dumneavoastră toată lumea este cu ochii pe alegeri. Întotdeauna înainte de alegeri apar tot felul de informații, cu privire la unele vulnerabilități în procesul electoral, dar potrivit actelor normative și deja procedurilor desfășurate până la acest moment, eu cred că nu ar trebui să își facă cineva probleme că procesul electoral s-ar desfășura altfel decât în condițiile și normale.

Realizator: Aș vrea să insist și să punctez, probabil că vor mai fi  tentative individuale de fraudare, dar sunt aproape excluse spuneți cele sistematice care să influențeze major rezultatul votului.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Așa cum am implicat pe toată lumea din 2016 și a fost prevăzut un sistem electronic de monitorizare a prezenței la vot și prevenirea votului legal, același sistem îl folosim și la acest alegere pe întreg parcursul votării, fie că e vorba de țară sau străinătate, astfel încât să ne asigurăm că un cetățean care s-a prezentat la o secție votare sau că a votat prin corespondență nu poate vota multiplu.

Realizator: Înțeleg. Putem spune că sunt cele mai sigure alegeri?
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Din punctul meu de vedere, consider că sunt cele mai sigure alegeri pentru că lucrurile sunt transparente, sunt deschise, sunt știute de către toți competitorii electorali. Birourile secțiilor de votare sunt formate din persoane independente, fie că sunt președinte locțiitor, fie că sunt reprezentanți ai partidelor. Avem câteva sute de organizații neguvernamentale, de observatori interni care s-au acreditat pentru acest proces electoral. Avem acreditate /.../ sondarea opiniei publice la Biroul Electoral Central. Deci din punctul meu de vedere ar trebuit să fie și să constatăm după  aceste alegeri că a fost cel mai transparent proces electoral.

Realizator: Domnule președinte, ați spus deja că scrutinul acesta este și cel mai scump și că ar trebui stimulat votul prin corespondență, inclusiv în țară. Să ne așteptăm că o asemenea soluție se va aplica la localele sau parlamentarele de anul viitor?
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Votul prin corespondenţă în principiu nu este utilizat la alegerile locale, dar pentru parlamentarele deja reglementat în Lgea 288, este utilizat deja într-un tur de alegeri în 2016, iar în primăvară deja începem înregistrarea pentru votul prin corespondență pentru străinătate.

Realizator: Pentru anul acesta, să ne mai așteptăm să mai întâmpinăm situații cu cozi la votul din străinătate, cum a fost în anii trecuți? 
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Cel mai important lucru este chiar dacă se formează cozi ca vineri seara, sâmbătă seara, în străinătate, dar în străinătate, duminică și în ţară, la fel, duminică, să nu existe cetățeni care să nu-şi fi exercitat dreptul la vot. Întotdeauna au fost cozi și în ţară şi în străinătate, dar cel mai important lucru care s-a făcut prin procedura simplificată pentru votare în țară duminică, la fel ca și în trecut, iar în străinătate votul anticipat pentru vineri și sâmbătă, atfel încât să ne asigurăm că un număr cât mai mare de cetățeni îşi vor exercita dreptul la vot, asta ţine şi de organizarea timpului dânşilor, cetățenilor români, astfel încât să se asigure că vor exercitat dreptul de vot în condiții normale până cel mai târziu 23:59, ora statului gazdă. 

Realizator: Sunteți mulțumit de modul cum ați colaborat și cu Ministerul de Externe aici bănuiesc legat de organizarea votului în străinătate.
Constantin-Florin Mituleţu-Buică: Să ştiţi că am avut pentru prima dată o colaborare la nivel de echipă între Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Românilor de Pretutindeni, am avut acea misiune de informare fie în ţară, fie în străinătate, pe care am asigurat-o în trio, cele trei ministere şi încercăm în continuare să punem la punct procedurile pentru străinătate, pentru că încă mai sunt câteva probleme pentru organizarea în străinătate, dar cu siguranţă se vor regla în aceste zile.

Transcriere: Rador 


Etichete alegerivotorganizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live