Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII DE WEEK-END Sâmbătă, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

10 August 2022
Vizualizari: 248
Comentează add

Cele mai recente evoluţii din Ucraina.

Cele mai recente evoluţii din Ucraina

florin-lepadatu

    Foto: SERGEY KOZLOV/ AFP

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI  - Miniștri de externe al țărilor din grupul G7 al celor mai industrializate state ale lumii cer Rusiei să predea imediat Ucrainei controlul deplin al centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa.

În comunicatul G7 se spune că tehnicienii ucraineni de la centrală trebuie să își poată îndeplini sarcinile fără amenințări și presiune, apreciiind că prin exercitarea unui control continuu asupra centralei nucleare, Rusia pune în pericol regiunea.

Situația în zona centralei rămâne tensionată.

Autoritățile ucrainene susțin că rușii au bombardat în zori o localitate care se află pe malul Niiprului, față în față cu centrala nucleară, provocând moartea a 13 civili.

Tot în sudul Ucrainei, în regiunea Herson, ocupată de Rusia, militarii ruși au început să evacueze familiile, temându-se că situația se va înrăutăți, mai ales că armata ucraineană a atacat două poduri strategice peste Nipru.

Trimisul Radio România Actualități, Mario Balint, transmite: ”Administrația regională ucraineană a Hersonului a informat că administrația provizorie rusă a regiunii grăbește pregătirile pentru organizarea referendumului de independență față de Ucraina. Pe de altă parte, orașul Mikolaiv nu mai oferă ajutoare umanitare Hersonului, după cum ne-a declarat viceprimarul Vitali Lukov.


Vitali Lukov: ”Din păcate, în ultimele două luni, noi, administrația orașului chiar nu prea am ajutat Hersonul și nu putem să ajutăm, doar persoanelor care s-au evacuat din Herson către Mikolaiv, dar în ultimele luni sunt foarte puțini, deoarece aceștia pleacă spre Zaporojie. Ei ies spre Zaporojie, în zona controlată de Ucraina. În direcția noastră nu prea este posibil să vină, pentru că aici este linia frontului, este război.”

Pe de altă parte, așezările din regiunea Mikolaiv, care au intrat sub controlul armatei ruse în timpul operațiunii speciale, temporar până la eliberarea orașului Mikolaiv, vor fi atașate administrativ regiunii Herson, a declarat, ieri, EKaterina Gubareva,  şef adjunct al administrației provizorii ruse a regiunii Herson. Acest lucru este necesar pentru plata ajutoarelor sociale, acordarea de asistență umanitară și asigurarea unei vieți normale în sate, a explicat Gubareva.”


Etichete razboiucraina

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live