Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Vineri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

15 Iunie 2022
Vizualizari: 291
Comentează add

Epicentrul luptelor este în continuare orașul Severodoneţk din provincia lui Luhansk, unde armata rusă pare să înregistreze unele progrese.

Cele mai recente evoluţii ale războiului din Ucraina

radiojurnal

 Foto: Arhivă.

Lupte violente au loc în Donbas, în estul Ucrainei, unde armata rusă pare să fi întors frontul şi câştigă teren, încet, dar sigur, în faţa apărătorilor ucraineni.

Se înmulţesc, în paralel, apelurile ucrainene pentru accelerarea livrărilor de armament occidental, în timp ce la Bruxelles se anunţă o zi diplomatică intensă cu privire la situaţia din Ucraina. Ciprian Sasu ne oferă ultimele informaţii.


Reporter: Ciprian Sasu - Epicentrul luptelor este în continuare orașul Severodoneţk din provincia lui Luhansk, unde armata rusă pare să înregistreze unele progrese.

La Lisiceansk, oraș de lângă Severodoneţk, Rusia a făcut un apel la ucraineni să înceteze, cităm, "rezistența absurdă" din Severodoneţk şi a propus deschiderea unui culoar umanitar pentru evacuarea celor peste 500 de civili baricadați în Uzina chimică Azot.

Ucraina a respins însă apelul, iar președintele Zelenski le-a cerut insistent luptătorilor săi să nu cedeze și să reziste pe poziții pe toată linia de front din Donbas, Severodoneţk și Lisiceansk, două orașe ucrainene învecinate, care însumau înaintea războiului aproximativ 100.000 de locuitori, sunt de mai multe zile teatrul unor bătălii dramatice între armata rusă și apărătorii ucraineni.

Căderea acestora le-ar permite rușilor să se concentreze asupra unui alt oraș strategic, Sloviansk, în provincia Donețk, la 70 de km distanță, iar de aici - spun experții - Rusia ar putea prelua controlul asupra întregului Donbas.

Aseară, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că Ucraina ar trebui să primească mai multe arme grele din partea Occidentului. Ucrainenii spun că nu au primit decât 10% din ceea ce li s-a promis şi cer în continuare cu insistență arme pentru a rezista.

În plan diplomatic, ziua se anunță încărcată astăzi, la Bruxelles, unde situația din Ucraina va fi dezbătută de miniștrii apărării din statele membre NATO, iar secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, va prezida reuniunea grupului de contact care va analiza o eventuală accelerare a livrărilor de arme către Ucraina.

Tot astăzi este așteptat și avizul Comisiei Europene pe tema acordării pentru Ucraina a statutului de țară candidată la Uniunea Europeană.


Etichete ucrainarusiadonbasrazboi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live