Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA (R) Vineri, 05 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

19 Iunie 2019
Vizualizari: 560
Comentează add

Funcţia de şef al Comisiei Europene este revendicată atât de popularii europeni, pentru Manfred Weber, dar și de socialiști și democrați, pentru Frans Timmermans.

Cele mai importante funcţii din UE vor fi discutate la summitul de vară

amalia-bojescu

 Liderul grupului "Reînnoim Europa" - fostul ALDE din PE, Dacian Cioloș.                            Foto: Arhivă.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, este optimist că la summitul de vară al liderilor europeni, care începe mâine la Bruxelles, se va putea decide asupra numirilor pentru cele mai înalte funcţii din Uniunea Europeană, astfel încât procedura să fie finalizată înainte de prima sesiune a legislativului, de la începutul lunii viitoare.

Preşedintele Donald Tusk le-a trimis o scrisoare liderilor europeni înaintea summitului, în care a dat detalii despre negocierile pe care le-a avut în ultimele trei săptămâni.

Consultările au arătat că există opinii și interese diferite, dar și voință comună de a finaliza procesul de numire înainte de prima sesiune a Parlamentului European, afirmă președintele Consiliului European, Donald Tusk, în scrisoarea adresată șefilor de stat și de guvern.

Oficialul european a fost mandatat la sfârșitul lunii mai să negocieze pentru funcțiile de președinţi ai Comisiei Europene, Consiliului European, Parlamentului European și cea de șef al diplomației europene, ținând cont de echilibrul de gen, geografic, demografic și de afiliere politică.

Negocierile nu sunt deloc ușoare, în condițiile în care alegerile europarlamentare au dus la schimbări majore în construcția viitorului legislativ, nici o familie politică neavând majoritatea necesară de a susține un candidat. Principalele grupuri politice, Popularii Europeni, Socialiștii și Democrații și "Reînnoim Europa" - fostul ALDE, trebuie să ajungă la un compromis în privința acestor funcții, iar bătălia cea mai aprigă se dă pentru viitorul șef al Comisiei Europene.

Acesta trebuie să aibă susținerea liderilor europeni prin majoritate calificată, însă Parlamentul European este cel care are ultimul cuvânt de spus. Candidatul desemnat trebuie să obțină cel puțin 376 de voturi.

Funcția este revendicată atât de Popularii Europeni, pentru Manfred Weber, dar și de Socialiști și Democrați, pentru Frans Timmermans.

Un cuvânt de spus îl va avea și noul grup, "Reînnoim Europa", prin vocea președintelui francez Emmanuel Macron, care va negocia puternic pentru a obține funcții importante în Uniunea Europeană.


Etichete Donald Tusk,Frans TimmermansManfred WeberDacian Cioloş

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live