Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PRIETENII DE LA RADIO (continuare) Vineri, 07 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

19 Mai 2014
Vizualizari: 1620
Comentează add

Numărul victimelor celor mai grave intemperii în ultimul secol în Balcani a depăşit duminică 40, iar în Serbia, o importantă centrală electrică ar putea fi inundată de râul Sava.

Cele mai devastatoare intemperii din ultimul secol în Balcani Cele mai devastatoare intemperii din ultimul secol în Balcani - Conține video

sorin-solomon

Inundaţii în Bosnia-Herţegovina. Foto: captură youtube.

Numărul victimelor celor mai grave intemperii în ultimul secol în Balcani a depăşit duminică 40, în timp ce în Serbia există temeri că o nouă creştere a nivelului apelor râului Sava va pune în pericol noi localităţi şi mai ales o importantă centrală electrică, potrivit AFP.

În apropiere de Obrenovac, oraş sinistrat situat în apropiere de Belgrad, râul ameninţă o centrală electrică care acoperă 50 %  din consumul naţional de electricitate.

Premierul sârb Aleksandar Vucic a subliniat că centrala este  "obiectivul cel mai important al ţării" şi că trebuie protejat cu orice preţ.

Potrivit unui jurnalist al AFP, construcţia este izolată de ape aproape integral, angajaţi ai centralei ridicând în grabă ziduri de apărare din saci cu nisip pentru a evita ca apele să inunde centrala, conform Agerpres.

VIDEO: Inundaţii devastatoare în Balcani. Sursa: Youtube.

Puţin mai la nord-vest, în amonte pe Sava, mii de voluntari din Sremska Mitrovica şi alte oraşe au întărit în timpul nopţii digurile cu cel puţin un milion de saci de nisip.

Numărul victimelor "ar putea creşte"

Enormul râu mocirlos este pentru moment împiedicat să se reverse de această fortificaţie de ultim minut.

La Obrenovac, oraş acoperit de ape în procent de 90 %, majoritatea celor 20.000 de locuitori au fost deja evacuaţi.

Televiziunea de stat a difuzat imagini cu şase vaci care  reuşiseră să se urce pe acoperişul unui hambar şi cărora elicoptere le furnizau fân.

Salvatori la bordul unei bărci pneumatice au salvat un câine rătăcit care lătra în mijlocul apelor pe acoperişul unei maşini, potrivit aceloraşi imagini.  

Foto: Inundaţii în Serbia. Foto: captură video.

Cel puţin 44 de persoane au pierit în Balcani, în special în Bosnia şi Serbia, unde intemperiile au făcut zeci de mii de sinistraţi.

"Din nefericire, se estimează că numărul morţilor va fi încă şi mai important", a spus Vucic.

"Ceea ce ni s-a întâmplat se produce o dată la o mie de ani, nu la 100 de ani. Am reuşit să evităm o catastrofă încă şi mai gravă datorită unei bune organizări", a asigurat el.

Zece mii de persoane, evacuate

În Bosnia, doar în regiunile Samac şi Bijeljina circa 10.000 de persoane au fost evacuate.

"Intrăm în oraş cu anxietate din teamă de ce am putea descoperi", a spus primarul Samacului, Samo Minic.

Din cauza alunecărilor de teren, autorităţile au avertizat împotriva unor posibile deplasări ale câmpurilor de mine antipersonal datând din războiul intercomunitar (1992-1995), al căror număr este estimat la 120.000.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană, din Balcani şi Rusia au trimis în cele două ţări zeci de ajutoare, precum şi medicamente şi alimente.

La Belgrad, mii de voluntari au continuat să întărească digurile cu saci cu nisip.

Primarul capitalei, Sinisa Mali, a asigurat oraşul este "pregătit pentru viitura" care se apropie.

Mii de persoane care trăiesc în zonele care nu au fost atinse de intemperii s-au grăbit să dea o mână de ajutor compatrioţilor lor.

În Bosnia, ţară divizată etnic de la războiul ucigător din anii 1990, musulmani s-au dus să-i ajute pe sinistraţii din regiunile sârbe.

La rândul lor, musulmani sinistraţi din regiunea Zenica au fost primiţi în şcoli din Zepce, o localitate croată.

În Croaţia, mai multe mii de persoane au fost evacuate în estul ţării, în special din localitatea Gunja, invadată de ape, a relatat televziunea locală.


Etichete exclusiv onlineBalcaniinundaţiiploiDunăreaSavaSerbiaBosniaAleksandar VucicBulgariaCroaţia

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live