Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE - continuare Joi, 18 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Simina Botar

19 Septembrie 2012
Vizualizari: 3605
Comentează add

Comisia Europeană va finanţa cu 180 de milioane de euro construcţia a doi laseri cu o putere care încă nu există pe Terra - 10 petawatt.

Cel mai puternic laser din lume, găzduit de România

simina-botar

Centrul de cercetare ELI din România. Foto: http://www.extreme-light-infrastructure.eu/

În România se construieşte un centru de cercetare care va adăposti doi laseri cu o putere care încă nu există pe Terra - 10 petawatt.

Proiectul se numeşte ELI - Extreme Light Infrastructure - are trei componente, cea românească este dedicată în esenţă cercetărilor nucleare.

Mai există o componentă în Ungaria şi una în Cehia, fiecare cu câte un singur laser.

Cumulând experienţa din cele trei ţări la un moment dat se va decide trecerea la o etapă superioară, laserul de 200 de petawatt.

Centrul de cercetare ELI din România Sursă: http://www.extreme-light-infrastructure.eu/

Se pare că cercetătorii români de la Măgurele sunt invidiaţi de colegii din Statele Unite şi Japonia pentru proiectul ELI, Laser cu Lumină Intensă, care se construieşte pe platforma Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară 'Horia Hulubei' - IFINHH.

La ora actuală, în lume există doi laseri de 1 petawatt, unul la Berkley, în SUA, al doilea la Măgurele.

ELI însă presupune construirea a doi laseri de 10 petawatt.

"Peta" urmează după "Terra" şi înseamnă 10 la puterea a 15-a.

180 de milioane de euro pentru proiectul ELI

Marţi, Comisia Europeană a anunţat aprobarea finanţării cu 180 de milioane de euro în actualul exerciţiu bugetar.

Vor mai veni alte 113 milioane în bugetul următor. Comisia acoperă 83% din finanţarea pentru acest proiect ales printre cele câteva zeci de mari proiecte de infrastructură de cercetare care sunt în construcţie în Europa cu bani comunitari şi cofinanţarea părţilor interesate.

Potrivit directorului general al IFINHH, academicianul Victor Nicolae Zamfir, la ELI se lucrează deja de anul trecut.

Centrul de cercetare ELI din Cehia Sursă: http://www.extreme-light-infrastructure.eu/

"Proiectul tehnic a fost demarat anul trecut din fondurile proprii ale ministerului educaţiei. Am demarat anul trecut proiectul tehnic, s-a realizat anul acesta în primăvară. Am lansat licitaţia, care se va încheia luna viitoare. Probabil că la construcţie în proporţie foarte mare vor fi tehnologii de producţie românească, construcţiile civile.

La echipamentele de înaltă tehnologie, care înseamnă laserii de mare putere şi partea de sistem de fascicul gama, probabil că vor fi asociaţii de companii mari din străinătate; nu ştiu cât vor apela la tehnologiile româneşti. Va fi cea mai mare construcţie din Europa la care energia se va asigura neconvenţional", a spus Nicolae Zamfir.

Proiectul va implica 250 de cercetători

Potrivit directorului general al IFINHH, centrul de cercetări ştiinţifice va implica 250 de cercetători. Toate posturile vor fi scoase la concurs internaţional.

"Sperăm să fie cât mai mulţi români, dar asta nu înseamnă că nu vor fi şi străini. Sunt tineri români care deja sunt la studii în străinătate şi sperăm să se întoarcă, mai tineri sau mai în vârstă, şi, de asemenea, tineri cercetători din alte state. Nu trebuie să fie fluxul de creiere numai de la Est la Vest, trebuie să-l echilibrăm, acest flux", a afirmat Nicolae Zamfir.

Directorul general al IFINHH a afirmat că în cadrul componentei româneşti a proiectului, "vor fi folosite metodele şi mijloacele fizicii nucleare pentru a caracteriza interacţia acestui laser de mare putere cu materia, apoi vor fi studii de fizică nucleară fundamentală, pentru că avem un mijloc nou de a investiga nucleul care înseamnă interacţia electromagnetică, şi sunt previzionate o serie întreagă de cercetări aplicative în diverse domenii ale economiei cum ar fi medicina, industria".

Centrul de cercetare ELI din Ungaria Sursă: http://www.extreme-light-infrastructure.eu/

ELI ne va permite să obţinem cu costuri mai mici izotopi necesari în scop terapeutic, izotopi care acum sunt importaţi. Se speră ca ELI să ne ajute să neutralizăm deşeuri nucleare de tipul celor rezultate din activitatea centralei atomoelectrice de la Cernavodă.

Cercetătorii români au deja pe listă primele studii pe care vor să le facă cu ajutorul noilor laseri şi sunt în aşteptare şi cercertătorii din alte părţi ale lumii.

Potrivit lui Nicolae Zamfir proiectul este extrem de important pentru zona Măgurele

"Pentru zona Măgurele înseamnă enorm. Sigur sperăm ca aceasta să constituie punctul de plecare a unui Silicon Valley românesc, deci un punct care să atragă firme de tehnologie înaltă în jur, astfel încât zona Măgurele să devină o zonă de înaltă tehnologie. ELI înseamnă foarte mult pentru România, dar înseamnă foarte mult şi pentru Europa", a explicat directorului general al IFINHH.

În opinia sa,  în "competiţia" între Europa şi Statele Unite şi Japonia, Europa în acest domeniu va avea un pas înainte faţă de celelalte şi va fi privită cu gelozie de cercetătorii din Japonia şi Statele Unite.


Etichete laserpetawattTeraRomâniaUngariaCehiaSUAJaponiacercetare nucleară

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live