Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ciprian Sasu

12 Octombrie 2014
Vizualizari: 1291
Comentează add

Deși sărbătoare Sfintei Parascheva este marţi, mii de pelerini au început să sosească încă de vineri pentru a se închina la racla cu moaştele sfintei.

Cel mai mare pelerinaj ortodox din țară, la Iași

ciprian-sasu

Pelerini la moaștele Sfintei Parascheva. Foto: captură youtube.com 

La Iaşi continuă cel mai mare pelerinaj ortodox din ţară, cu ocazia Sfintei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.

Deşi sărbătoarea propriu-zisă este marţi, mii de pelerini au început să sosească încă de vineri pentru a se închina la racla cu moaştele sfintei.

Peste 1.000 de jandarmi şi poliţişti asigură ordinea pe timpul pelerinajului, însă nici anul acesta evenimentul nu a fost lipsit de incidente.

Aproximativ 60.000 de oameni au trecut vineri şi ieri pe la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, căreia i-au cerut ajutor pentru a depăşi greutăţile vieţii.

Rândul cu credincioşi a atins în unele momente şi 2 kilometri în lungime. Anul acesta, oamenii se vor putea închina şi la moaştele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, aduse special pentru această sărbătoare.

"Vor ajunge pe 13 octombrie, ele vor fi deja oferite spre închinare pelerinilor. Ca şi în alţi ani, oferim două iconiţe, una înfăţişând-o pe Sfânta Parascheva şi una înfăţişându-i pe Sfinţii Martiri Brâncoveni", a declarat pentru Radio România Iași Constantin Sturzu, preot consilier la Catedrala Mitropolitană.

Jandarmii asigură liniștea publică

Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău este cea care asigură ordinea publică la acest eveniment.

"În peste 150 de situaţii, personalul de specialitate a intervenit pentru acordarea primului ajutor. 13 persoane au fost duse la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, locotenent colonelul Marius Ţăranu.

Nu au fost singurele evenimente de care au avut parte jandarmii. Au intervenit şi în două cazuri de comercializare de CD-uri suspecte a fi piratate, au sancţionat cerşetorii, s-au ocupat de copiii pierduţi sau au contribuit la evitarea blocajelor.

Din păcate, o femeie de 61 de ani a murit ieri noapte, în urma unui stop cardio-respirator, în timp ce-şi aştepta rândul la racla cu moaşte.

Până pe 16 octombrie, CFR Călători suplimentează trenurile spre şi dinspre Iaşi. 


Etichete Știri Nord-EstIașipelerinajSfânta Paraschevaraclamoaște

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live