Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Luni, 06 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

16 Ianuarie 2019
Vizualizari: 546
Comentează add

"Oamenii trebuie să lupte împotriva răului faţă de care se simt egali la acel moment", a spus studentul Jan Palach în spital pe 19 ianuarie 1969, înainte de a muri.

Cehii comemorează 50 de ani de la autoincendierea lui Jan Palach

sergiu-stet

 Memorialul lui Jan Palach din faţa Muzeului Naţional al Republicii Cehe.      Foto: en.wikipedia.org/wiki/Jan_Palach#/media.

Cehii au marcat miercuri trecerea a 50 de ani de când studentul Jan Palach şi-a dat foc în centrul Pragăi, într-un gest disperat ce urmărea să risipească apatia care plana asupa ţării în urma invaziei sovietice care a zdrobit Primăvara de la Praga în 1968.

Văzând spulberată de invazie, în urmă cu cinci luni, perioada anterioară de reforme aduse sistemului comunist cehoslovac, precum şi demoralizarea publică geneală care i-a urmat, Palach, în vârstă de 20 de ani, a decis să treacă la fapte.

Reuters aminteşte că Jan Palach s-a dus pe 16 ianuarie 1969 în Piaţa Wenceslas, şi-a turnat benzină în cap şi şi-a dat foc. Trecătorii l-au stins cu hainele lor, însă studentul la economie şi filozofie a murit trei zile mai târziu din cauza arsurilor. Palach a lăsat o scrisoare în care cerea eliminarea cenzurii şi a propagandei sovietice şi declanşarea unei greve generale.

Zeci de evenimente publice au avut loc miercuri, 16 ianuarie, în Cehia, inclusiv un concert în Piaţa Wenceslas şi dezvelirea unei plăci memoriale la Universitatea Carol, unde Palach studia. 

Palach s-a autointitulat "Torţa nr. 1" într-o scrisoare a sa, lăsând impresia că făcea parte dintr-un grup mai numeros, care, în realitate, nu exista. Însă alţi câţiva oameni i-au urmat exemplul în Cehoslovacia şi în alte sate ale blocului estic.

"Oamenii trebuie să lupte împotriva răului faţă de care se simt egali la acel moment", a spus Palach în spital pe 19 ianuarie, înainte de a muri.

Gestul lui Palach a avut drept model autoincendierea în 1963 a călugărului budist vietnamez Thin Quang Duc în Saigon, în semn de protest faţă de tratamentul aplicat de guvern comunităţii budiste. Gestul a fost repetat iarăşi la începutul Primăverii Arabe, în Tunisia, unde vânzătorul ambulant Mohamed Bouazizi a declanşat în decembrie 2010 o revoluţie dându-şi foc.


Etichete Jan PalachPiaţa WenceslasCehiaprotesURSSinvazietorţă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live