Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI Luni, 25 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cristina Popușoi, Radio Chișinău

2 August 2019
Vizualizari: 354
Comentează add

CEDO a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci ale căror drepturi au fost încălcate.

CEDO: Republica Moldova e vinovată în cazul expulzării profesorilor turci

cristina-popusoi-radio-chisinau

 Sala de ședințe CEDO. Foto: Wikipedia.

În Republica Moldova, la aproape un an de la decizia de expulzare a şapte cetăţeni turci, profesori la mai multe licee, o comisie parlamentară denunţă măsura drept una politică şi arbitrară. Comisia care examinează cazul crede că decizia ar fi venit la indicaţiile fostului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
 
Cei şapte cetățeni turci care activau în calitate de profesori în Republica Moldova au fost expulzați acum un an în baza unor decizii ilegale și arbitrare, luate de  fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate.
 
Decizia de expulzare a cetățenilor turci ar fi fost una cu substrat politic, consideră președintelui Comisiei de securitate națională, apărare și ordine publică din Parlamentul de la Chișinău, Chiril Moțpan.
 
Totuși, în declarațiile de la audieri și în documentele prezentate comisiei, nu a apărut nici un nume de politicieni. În același timp, Chiril Moțpan consideră că președintele Igor Dodon nu ar fi avut nici o atribuție la expulzarea cetățenilor turci și cred că în această acțiune ar putea fi implicat fostul președinte al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care, potrivit lui, în acea perioadă a luat toate deciziile în stat.
 
Audierile mai relevă că, deși cei șapte profesori turci au fost expulzați în baza unor suspiciuni de acte de terorism, nu a fost prezentată nicio dovadă concludentă în acest sens, iar cetățenii turci care potrivit legii urmau să părăsească teritoriul Republicii Moldova pe cale terestră au fost expulzați de urgență cu o cursă charter, pentru care ar fi plătit tot Serviciul de Informații și Securitate de la Chișinău.
 
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a găsit vinovată Republica Moldova în cazul expulzării celor șapte profesori turci şi a obligat Guvernul de la Chișinău să achite câte 25.000 de euro pentru fiecare dintre cetățenii turci ale căror drepturi au fost încălcate.
 

Etichete Chiril MoțpanIgor DodonVlad PlahotniucCEDOdrepturile omului

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live