Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iolanda Bădiliţă

30 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1991
Comentează add

Ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Bârsan nu are efect retroactiv. Curtea a respins însă solicitarea de ridicare a imunităţii pentru judecătorul Corneliu Bîrsan.

CEDO îi ridică imunitatea judecătoarei Gabriela Bârsan

iolanda-badilita

Judecătoarea Gabriela Bîrsan. Foto: Agerpres.

CEDO a decis să-i ridice imunitatea judecătoarei Gabriela Bîrsan pentru a putea fi continuate cercetările efectuate de DNA.

Curtea a respins însă solicitarea de ridicare a imunităţii pentru judecătorul Corneliu Bîrsan.

Ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Bîrsan nu are efect retroactiv - mai precizează decizia publicată de CEDO miercuri.

Profesorul Corneliu Bîrsan, căsătorit cu judecătoarea Gabriela Bîrsan, preşedinta Secţiei Contencios Administrativ a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din România, beneficiază de privilegiile funcţiei de judecător CEDO, implicit de imunitate. 

Judecătorii s-au reunit pe 21 şi 23 noiembrie pentru a analiza cererea înaintată pe 16 noiembrie de către DNA, care solicita ridicarea imunităţii judecătoarei Gabriela Victoria Bîrsan, soţia judecătorului român la CEDO, Corneliu Bîrsan.

Pe 6 octombrie, autorităţile române au mai făcut o încercare similară, Curtea exprimându-şi la acel moment îngrijorarea că legislaţia internaţională privind protecţia diplomatică ar putea să nu fie respectată în acest caz.

Miercuri, decizia CEDO a fost însă categorică.  

"Curtea a luat în consideraţie toate informaţiile oferite de guvernul României şi a decis să permită ridicarea imunităţii doamnei Gabriela Bîrsan fără a se aduce atingere scopului pentru care a fost acordat acest tip de protecţie şi în măsura în care acest lucru este absolut necesar pentru anchetă", spune Patrick Titiun, reprezentantul CEDO. 

Imunitate pentru garantarea independenţei în exercitarea activităţii

În decizia sa de miercuri, Curtea explică faptul că imunitatea acordată judecătorilor are drept scop nu protecţia personală, ci garantarea independenţei acestora în exercitarea activităţii.

Potrivit mai multor instrumente legislative internaţionale care se referă la protecţia diplomatică, dar şi acordului de privilegii şi imunităţi al Consiliului Europei, atât judecătorii CEDO cât şi soţiile acestora beneficiază de imunitate, însă în cazul Bîrsan instanţa precizează: "Curtea respinge cererea de ridicare a imunităţii judecătorului Corneliu Bîrsan".

În cadrul unei audieri, judecătorul Corneliu Bârsan a solicitat ca imunitatea să-i fie ridicată, însă CEDO nu a considerat acest lucru necesar, în baza informaţiilor primite de la autorităţile române, ridicând imunitatea doar soţiei judecătorului, Gabriela Bîrsan.


Etichete Gabriela BîrsanCEDOCorneliu Bîrsanjudecătoareimunitate

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live