Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radio România Actualităţi

29 Decembrie 2021
Vizualizari: 339
Comentează add

Organizaţia neguvernamentală Memorial a fost fondată în 1989 de disidenţi sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste.

CEDO cere Rusiei să suspende decizia de a dizolva organizaţia "Memorial"

radio-romania-actualitati

Sala de ședințe CEDO. Foto: Wikipedia.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut miercuri Moscovei să "suspende" decizia de a dizolva organizaţia Memorial, informează AFP, citată de Agerpres.

Sesizată printr-o procedură de urgenţă de Memorial, CEDO a făcut apel la guvernul rus să suspende această decizie pe perioada necesară pentru ca instanţa să examineze solicitarea ONG-ului.

"Curtea a decis să indice guvernului rus (...) că, în interesul părţilor şi al bunei desfăşurări a procedurii iniţiate, executarea deciziilor de dizolvare a organizaţiilor reclamante trebuie suspendată", se arată într-un comunicat al CEDO remis AFP şi difuzat iniţial pe Twitter de Memorial.

Un tribunal din Moscova a dispus miercuri dizolvarea Centrului pentru Drepturile Omului al ONG-ului Memorial, la o zi după interzicerea structurii-mamă a acestei organizaţii emblematice.

Decizia se aplică organismului care ţine evidenţa actelor de încălcare a drepturilor omului în Rusia contemporană, în special persecuţiile politice în justiţie împotriva opozanţilor preşedintelui Vladimir Putin.

Marţi, Curtea Supremă interzisese organizaţia-mamă, Memoria International, şi structurile sale care anchetează epurările din perioada sovietică.

Centrul pentru Drepturile Omului al Memorial a fost dizolvat pentru că a încălcat o lege controversată privind "agenţii străini" şi pentru că a făcut apologia "terorismului" şi "extremismului".

Fondată în 1989 de disidenţi sovietici care au dorit să salveze memoria victimelor crimelor staliniste, organizaţia neguvernamentală Memorial s-a impus apoi ca un pilon al societăţii civile ruse, deranjând Kremlinul prin angajamentul său faţă de apărarea libertăţilor publice.

Cele două organizaţii au sesizat CEDO în virtutea articolului 39, ce permite acestei instanţe să ordone "măsuri provizorii" celor 47 de state membre ale Consiliului Europei - între care şi Rusia -, atunci când reclamanţii sunt expuşi unui "risc real de daune ireparabile".


Etichete cedorusiasuspendareorganizatia memorialongagenti strainivladimir putinterorismextremismkremlin(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live