Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MATINALII ... DE WEEK-END (Continuare) Sâmbătă, 04 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Costin Grigore

14 Aprilie 2016
Vizualizari: 425
Comentează add

Campania lansată azi de UE vine în contextul în care forța de muncă europeană este în curs de îmbătrânire, iar vârsta de pensionare este în crestere.

Cea mai mare campanie din lume de sănătate și securitate la locul de muncă Cea mai mare campanie din lume de sănătate și securitate la locul de muncă - Conține audio

costin-grigore

Uniunea Europeană lansează  joi, 14 aprilie, cea mai mare campanie din lume de sănătate și securitate la locul de muncă.

Se va intinde pe doi ani si urmareste sa rezolve situatia gravă a persoanelor care nu mai reusesc să lucreze pană la vârsta de pensionare din cauza problemelor de sănătate.

Campania vine în contextul în care forța de muncă europeană este în curs de îmbătrânire, iar vârsta de pensionare este în crestere.

AUDIO: Agenda europeana. Euranet Plus.

O imagine a modului în care riscurile de securitate și sănătate sunt gestionate la locurile de muncă europene este data de cifrele anunțate recent de Statistica de la Bruxelles.

Acestea arata ca, in fiecare an, peste 3 milioane de angajați din Uniune sunt victimele unor accidente de muncă grave și  ca mai mult de 4 000 de oameni mor la serviciu.

În acelaşi timp, forța de muncă pe continent îmbătrânește pentru că europenii trăiesc, în medie, cu zece ani mai mult decât în ​​1960, iar pe de altă parte se nasc tot mai puțini copii. Îmbătrânirea populației pune presiune asupra sistemelor de pensii și de asigurări sociale si sporește cheltuielile cu sănătatea varsticilor.

În acest context, numeroase tari incearca sa creasca numarul persoanelor în vârstă care rămân la serviciu. Multe guverne europene au crescut sau vor sa creasca vârsta legală de pensionare. Şi au luat şi măsuri de reducere a pensionarilor anticipate.

Dar, aceste politici nu sunt suficiente. Comisia Europeană estimează că, până în 2030, Uniunea se va confrunta cu un deficit pe piaţa forţei de muncă de 21 de  milioane de persoane.

De aceea, statele membre caută acum și modalități de a încuraja oamenii să rămână pe piața muncii pana la o vârsta cât mai înaintată. Concret, pregatesc programe pentru păstrarea sănătății angajaților sau stimulente financiare. De exemplu o creștere substanțială a pensiei pentru cei care vor sa lucreze dincolo da vârsta de 65 de ani.

Totodata, managerii sunt încurajați să aibă o atitudine pozitivă față de angajații în varstă.

Campania pe care o lanseaza astazi comisarul pentru ocuparea forței de muncă și probleme sociale, Marianne Thyssen, este cea mai mare din lume privind sănătatea și securitatea la locul de muncă. Scopul este clar sintetizat in sloganul "Locuri de muncă sănătoase pentru toate vârstele".

Actiunea urmărește să-i convingă pe angajatori că asigurarea unor condiții corecte de muncă  va duce la creșterea performanțelor salariaților și deci la sporirea productivității.

În plus, îi va menține mai mult timp pe piața muncii. De asemenea va promova strategii pentru prevenirea problemelor de sănătate pe tot parcursul vieții profesionale.

Şi, nu în ultimul rând, va propune atât angajatorilor cât și angajaților metode moderne pentru a gestiona securitatea la locul de muncă.


Etichete uecomisia europeanaeuranet pluscampanie de sanatate si securitate la locul de muncapensionareimbatranirebruxellesdeficit pe piata fortei de munca

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live