Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CONTRACRONOMETRU Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ilie Pintea

30 Aprilie 2021
Vizualizari: 1400
Comentează add

Drumul Crucii, care începe la Lupeni și se încheie la Schitul Straja, a avut loc prima dată în urmă cu peste 20 de ani.

„Cea mai lungă procesiune din Europa” de comemorare a Patimilor lui Hristos

ilie-pintea

Procesiunea Drumul Crucii 2016 de la Lupeni. Foto: Arhivă/ Ilie Pintea.

Cea mai lungă procesiune din Europa în care se comemorează Patimile lui Iisus Hristos de pe Dealul Golgotei are loc astăzi în județul Hunedoara.

Drumul Crucii, care începe la Lupeni și se încheie la Schitul Straja, a avut loc prima dată în urmă cu peste 20 de ani.

Inițiatorul evenimentului Emil Părău spune că pelerinajul se va desfășura cu respectarea normelor anti-COVID aflate în vigoare.

Corespondentul RRA Ilie Pintea relatează.

Reporter: Crucea care stă peste an în schitul din Straja va ajunge peste puțin timp la Lupeni.

Emil Părău: La ora 11:00 va fi Crucea adusă de la Schitul Straja la Cimitirul Eroilor din centru pentru ca credincioșii să aibă timp să se închine la moaștele de pe Cruce. Ca în fiecare an și părintele stareț de la Lainici va fi prezent la această procesiune. Totodată va fi un sobor de preoți din toată Valea Jiului, câţi de mulți credincioși, cu respectarea normelor în vigoare.

Reporter: Potrivit organizatorilor, procesiunea Drumului Crucii de la Lupeni e cea mai lungă de felul acesta din Europa, iar credincioșii parcurg mai bine de 10 km până la Schitul din Straja aflat la peste 1.500 m altitudine. 

Starețul schitului părintele Dimitrie Ivasco: Este cel mai lung și cel mai anevoios drum al Crucii din țară, din Europa. Are o distanță de peste 10 km, un drum de munte, ce urcă continuu, până la cota de peste 1.500 m altitudine, are 14 popasuri, al 12-lea popas este la Crucea Eroilor din Straja şi marchează moartea Mântuitorului Hristos pe Crucea Golgotei, iar al 14-lea popas este însăşi Bisericuța de Lemn a Schitului Straja, unde Crucea este reașezată la locul ei.

Reporter: Anul trecut, procesiunea a avut loc fără credincioși, doar cu un sobor de preoți, care au transportat crucea cu ajutorul unui suport special. 


Etichete (ii)procesiunecomemorarepatimi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live