Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Breazu

25 Ianuarie 2010
Vizualizari: 2772
Comentează add

Temperaturile au coborât sub -22 de grade Celsius.

Cea mai geroasă dimineaţă din această iarnă

mihaela-breazu

Dimineaţa de 25 ianuarie este cea mai geroasă de până acum din această iarnă. O demonstrează temperaturile înregistrate la staţiile meteo din toată România.

În şapte judeţe din nord şi centru, aflate sub avertizare cod portocaliu, temperaturile au coborât sub -22 de grade Celsius. Cel mai frig a fost în Braşov, -29 de grade, Covasna şi Harghita. Miercurea Ciuc s-a dovedit încă o dată a fi polul frigului.

La Miercurea Ciuc în această dimineaţă la ora 2:00 temperatura aerului a scăzut până la -32 de grade, iar la sol de -44 de grade.

Staţia meteo din municipiul Botoşani a înregistrat la ora 7.00, -29 de grade, iar meteorologii anunţă că în cursul zilei temperatura nu va trece de -16 sau -17 grade.
   
La ora 7.20, în localitatea covăsneană Întorsura Buzăului, s-au înregistrat  - 34,4 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură înregistrată în ţară din această iarnă.

Şi în restul judeţului Harghita s-au înregistrat valori negative situate sub -20 de grade: -25 la Topliţa şi -24 la Joseni.

Comparaţia cu ţinuturile siberiene nu este deloc o exagerare.

În ultimele şase ore, în cele mai mari oraşe din această vastă regiune rusească au fost temperaturi similare.

Se poate spune chiar că a fost mai cald decât în Harghita, deoarece la Novosibirsk au fost -29 de grade, la Omsk au fost -20, la Iakuţk au fost -17 grade.

În cel mai rece oraş de pe planetă, Oimiakon, recordul de temperatură a fost de -71,2 grade, iar în Harghita, minima absolută a lunii ianuarie, de -38,4 grade Celsius, s-a înregistrat în 1985 la Miercurea Ciuc.

În plin cod portocaliu de ger pentru judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Harghita, Covasna şi Braşov şi cod galben aproape în întreaga Românie, autorităţile vin cu o serie de măsuri pentru a combate efectele gerului.

Măsurile propuse la nivel de administraţii locale vizează atât transporturile, cât şi protecţia socială.

Premierul Emil Boc le-a recomandat prefecţilor să intervină cu tot ce au la dispoziţie pentru a-i duce în siguranţă pe cei care rămân blocaţi în trafic sau pe cei fără adăpost.

Meteorologii susţin că vremea se va menţine deosebit de rece şi în următoarele zile.


Etichete temperaturicod portocaliuavertizareatenţionareninsoareger

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live