Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ce viitor le pregătim tinerilor?

Şomajul în rândul tinerilor rămâne eterna problemă a Uniunii Europene, de la criză şi până în prezent, în pofida numeroaselor măsuri şi programe aplicate.

Ce viitor le pregătim tinerilor?

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 20 Iulie 2016, 17:14

Ce viitor le pregătim tinerilor? Comitetul Economic şi Social European propune o campanie de calificare profesională, ca instrument de luptă împotriva somajului în rândul tinerilor.

Şomajul în rândul tinerilor rămâne eterna problemă a Uniunii Europene, de la criză şi până în prezent, în pofida numeroaselor măsuri şi programe aplicate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Cea mai recentă statistică arată căaproximativ 20 la sută din europenii de sub 25 de ani nu au un loc de muncă, cu cel mai ridicat nivel în Grecia, 51,4%.În plus, de câţiva ani, patronatul european se confruntă cu o problemă nouă: nivelul slab de calificare a multora dintre cei care caută de lucru. În jur de două milioane de locuri de muncă din Uniune rămân constant neocupate, iar 40% dintre companii spun că întâm¬pină dificultăţi în a găsi angajaţi cu aptitudini şi competenţe potrivite.

Se anticipează că în 20-30 de ani, „vânătoarea” de angajaţi va fi procuparea principală a antreprenorilor.

Sute de mii de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă în timpul crizei şi mulţi tineri aflaţi în căutarea unei slujbe descoperă că nu au pregătirea necesară pentru uriaşul număr de posturi apărute mai ales în sectoarele înalt tehnologizate sau inovative.

Pentru a ataca această dublă problemă,Comitetul Economic şi Social European consideră foarte utilă o campanie pentru tineri de calificare şi orientare pe piaţa muncii. Această iniţiativă ar trebui să se bazeze pe câteva elemente cheie, şi anume: o educaţie în spiritul întreprinderii, îmbunătăţirea competenţelor tehnice, dar şi a celor non-tehnice, perfecţionarea sistemului de ucenicie, introducerea unor metode moderne de formare profesională.

Viitoarea carieră a tinerilor de azi – fie că aleg să fie antreprenori sau angajaţi - depinde mult de competenţele lor digitale, întrucât, în viitor, este greu de imaginat un loc de muncă unde nu se foloseşte computerul.

Comitetul Economic şi Social European consideră că investiţia într-o educaţie de calitate şi în pregătirea tinerilor pentru piaţa muncii este de o importanţă decisivă pentru viitorul Uniunii. Iar îmbunătățirea abilităților și posibilitatea de angajare nu este numai problema tinerilor, ci o responsabilitate pentruguverne, școli, universități şi întreprinderi.

Angajatorii, lucrătorii și societatea civilă trebuie să se implice şi să se asigure că următoarea generație de europeni va deprinde abilitățile, care să le permită să-şi modeleze în mod activ,atât prezentul, cât mai ales viitorul.