Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sorin Solomon

17 Iulie 2012
Vizualizari: 1594
Comentează add

Comisia Europeană vrea să prelungească monitorizarea eforturilor României de protejare a statului de drept şi de a combate corupţia, a declarat un diplomat european pentru Reuters.

CE "va prelungi monitorizarea României"

sorin-solomon

Comisia Europeană. Foto: Parlamentul European.

Comisia Europeană intenţionează să prelungească monitorizarea eforturilor României în protejarea statului de drept şi în combaterea corupţiei, a declarat un diplomat al Uniunii Europene, citat de agenţia de presă Reuters.

Potrivit acestuia, un nou raport va fi cel mai probabil realizat până la finalul anului.

Comisia Europeană va decide miercuri asupra raportului pe Mecanismul de Control şi Verificare în cazul României şi Bulgariei, după ce şi-a exprimat serioase îngrijorări cu privire la nerespectarea statului de drept în România.

"Raport va arăta că va fi o nouă analiză până la sfârşitul anului. Nu există nicio intenţie în acest moment de a abandona mecanismul de monitorizare", a declarat diplomatul pentru agenţia de presă.

Conform Reuters, premierul român Victor Ponta conduce o campanie împotriva rivalului său politic, preşedintele Traian Băsescu, ceea ce a stârnit reacţii critice la Bruxelles.

Incertitudinea politică a zguduit pieţele economice, iar cursul de schimb al leului s-a depreciat la recorduri nemaiîntâlnite, ceea ce ar periclita ajutorul de cinci miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, care stă la baza stimulării creşterii economice.

Momentul exact al misiunii de monitorizare următoare s-ar putea schimba atunci când Comisia va aprobă versiunea finală a raportului său, a mai declarat pentru Reuters, diplomatul european.

Guvernul român a cedat la presiunea Uniunii Europene în ceea ce priveşte restabilirea unui prag minim de vot la referendumul privind suspendarea preşedintelui, astfel crescând şi şansele lui Traian Băsescu de a supravieţui la votul popular din 29 iulie, comentează Reuters.

Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, declara, la începutul lunii martie, că faţă de situaţiile anterioare, a constatat o puternică voinţă politică printre statele membre ale Uniunii, ca decizia referitoare la aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen să fie luată în septembrie, dacă toate condiţiile sunt îndeplinite.


Etichete ReutersRomâniaBulgariaMCVVictor PontaTraian Băsescumonitorizare

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live