Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

22 Iulie 2020
Vizualizari: 616
Comentează add

Klaus Iohannis: Fondurile europene, de 80 de miliarde de euro, vor fi folosite nu numai pentru redresarea economică, ci și pentru reconstituirea României.

Ce va face România cu cei 80 de miliarde de euro primiți de la UE

carmen-gavrila

Foto: Presidency.ro.

Fondurile europene, de 80 de miliarde de euro, alocate țării noastre, în urma summitului maraton care a avut loc în acest weekend la Bruxelles vor fi folosite nu numai pentru redresarea economică, ci și pentru reconstituirea României prin intervenții inclusiv în marile sisteme publice, a declarat, astăzi, președintele Klaus Iohannis, după o ședință pe tema fondurilor europene cu premierul Ludovic Orban, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a explicat că cele 80 de miliarde vor veni din două surse, viitorul buget multianual pentru 2021 - 2027 și din fondul de relansare post- COVID- 19. În cazul primei surse e vorba de programele avute și până acum, iar accesarea se face în baza unui plan național, care în esență este gata, la guvern, se mai lucrează doar la ultimele detalii și urmează să ajungă în curând la Comisia Europeană, a spus președintele.

A doua sursă de bani este din planul de redresare economică a Uniunii și suma care revine României este de 34 de miliarde de euro, mai ales sub formă de împrumuturi nerambursabile, dar și credite cu dobânzi mici. Președintele Klaus Iohannis:


Klaus Iohannis: Practic pentru a folosi acești bani avem la dispoziție doar șase ani și o parte din acești bani este posibil să fie deja disponibili în acest an și aici este nevoie să ne mișcăm rapid, fiindcă până în octombrie trebuie să prezentăm Comisiei Europene planul național aferent acestui fond de repornire, de relansare, de întărire a economiei.


Șeful statului a explicat că și acest plan este în lucru de câteva luni, iar la întâlnirea de azi, în discuție a fost modul de corelare a celor două planuri, în așa fel încât banii europeni să fie folosiți cu impact cât mai mare asupra sistemelor publice.

(RS)


Etichete klaus iohanniseconomieredresareludovic orbancoronavirusfonduri europene(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live