Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE și marile companii au anunțat codul de conduită în mediul online

Comisia Europeană și companiile informatice au anunțat codul de conduită privind discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online din Europa.

CE și marile companii au anunțat codul de conduită în mediul online

Articol de Gabriela Tătărău, 01 Iunie 2016, 10:14

Comisia Europeană și companiile informatice au anunțat marți codul de conduită privind discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online din Europa.

Companiile informatice Facebook, Twitter și YouTube sprijină Comisia Europeană și statele membre ale Uniunii în efortul acestora de a răspunde provocării de a se asigura că platformele online nu oferă oportunități de propagare virală a discursurilor ilegale de incitare la ură.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Acestea au, împreună cu alte platforme și societăți care gestionează rețele de socializare, responsabilitatea colectivă de a promova și facilita libertatea de exprimare în tot mediul online.

Însă propagarea discursurilor online ilegale de incitare la ură are efecte negative nu doar asupra grupurilor sau persoanelor pe care le vizează, ci și asupra celor care promovează libertatea, toleranța și nediscriminarea în societățile noastre deschise.

În plus, au efect de inhibare a discursurilor democratice pe platformele online.

Pentru a preveni acest fenomen, este esențial să se asigure faptul că legile naționale de transpunere a Deciziei-cadru a Consiliului privind combaterea rasismului și a xenofobiei sunt puse în aplicare pe deplin.

Vĕra Jourová, comisarul european pentru justiție, consumatori și egalitate de gen, a declarat că „Recentele atacuri teroriste ne-au reamintit cât de urgent este să facem ceva în privința discursurilor ilegale de incitare la ură din mediul online. Acest acord este un important pas înainte în eforturile depuse pentru ca internetul să rămână un loc de exprimare liberă și democratică, în care valorile și legile europene sunt respectate.”

Prin semnarea codului de conduită, companiile informatice se angajează să își continue eforturile de a combate discursurile ilegale de incitare la ură din mediul online.

Acest lucru va presupune, printre altele, elaborarea constantă de proceduri interne și de programe de formare a personalului prin care să se garanteze analizarea majorității notificărilor valabile de eliminare a acestor discursuri în mai puțin de 24 de ore și eliminarea unui astfel de conținut sau dezactivarea accesului la acesta, dacă este necesar.

Companiile informatice vor depune eforturi, de asemenea, pentru consolidarea parteneriatelor existente cu organizațiile societății civile, acestea urmând să contribuie la semnalarea conținuturilor care încurajează instigarea la violență și la ură.