Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE şi BEI, memorandum pentru stimularea dezvoltării rurale

Comisia Europeană şi Banca Europeană de Investiţii au semnat luni un memorandum de înţelegere pentru cooperare în agricultură şi dezvoltare rurală pe perioada 2014-2020.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 15 Iulie 2014, 08:13

Primul de acest tip în domeniul agriculturii, memorandumul deschide calea unor proiecte comune pe care să le iniţieze atât Comisia Europeană, cât şi Banca Europeană de Investiţii în vederea stimulării dezvoltării rurale şi a creşterii nivelului de utilizare a instrumentelor financiare oferite de fondurile existente în domeniu.

Memorandumul a fost semnat de comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi de vicepreşedintele băncii, Wilhelm Molterer.

Potrivit comisarului Cioloş, unul dintre efectele pe care le va produce acest document va fi aducerea sectorului agroalimentar mai aproape de instrumentele financiare pentru creşterea competitivităţii şi a inovării.

Audio: CE şi BEI, memorandum pentru stimularea dezvoltării rurale.

Dacian Cioloş a explicat că instrumentele financiare avute în vedere au un mare potenţial de sprijin atât pentru micii furnizori, cât şi pentru microferme ori pentru tinerii fermieri.

La rândul său, vicepreşedintele Wilhelm Molterer a punctat că Banca Europeană de Investiţii are o experienţă de înalt nivel în finanţarea agriculturii, dezvoltării rurale şi a siguranţei alimentare.

Totodată, a mai spus el, condiţiile de împrumut pe termen lung pot încuraja antreprenorii din aceste domenii să îşi pună în practică acele idei de afaceri care sunt dificil de finanţat prin intermediul încasărilor curente pe termen scurt.

La modul cât se poate de concret, printre instrumentele şi intervenţiile care pot fi acoperite de Banca Europeană de Investiţii figurează investiţii, proiecte pilot şi demonstraţii, precum şi proiecte inovatoare, prin care sunt aplicate rezultatele diferitelor activităţi de cercetare sau schimburi de experienţă.

Potrivit executivului de la Bruxelles, un alt exemplu de cooperare comună ar fi dezvoltarea de instrumente financiare care să sprijine infrastructura verde în zonele rurale şi forestire, dar şi posibilitatea de a accesa instrumentele financiare existente la nivelul Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, memorandumul evidenţiază potenţialul rol al Băncii Europene de Investiţii în finanţarea atât a ptroiectelor publice şi private, cât şi a contribuţiilor publice naţionale şi regionale la programele de dezvoltare rurală.