Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE salută noua agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030.

CE salută noua agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă

Articol de Gabriela Tătărău, 26 Septembrie 2015, 11:14

Comisia Europeană salută noua agendă 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Acesta este un cadru universal destinat tuturor ţărilor în scopul de a contribui la eradicarea sărăciei şi la realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030.

Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă stabileşte un cadru global pentru eradicarea sărăciei şi realizarea dezvoltării durabile până în anul 2030, pe baza Obiectivelor de dezvoltare ale mileniului, adoptate în 2000.

Uniunea Europeană s-a situat de la bun început pe o poziţie de lider în ceea ce priveşte contribuţia la acest proces.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Acum, Uniunea se angajează să ducă mai departe această agendă, atât inern, cât şi prin politicile sale externe, prin susţinerea eforturilor de punere în aplicare din alte ţări, în special cele cu nevoile cele mai stringente.

Primul vicepreşedinte Frans Timmermans, responsabil pentru dezvoltarea durabilă şi conducătorul delegaţiei Comisiei în numele preşedintelui Juncker, a declarat că acest acord este un eveniment istoric şi un pas important înainte în ceea ce priveşte acţiunea globală pentru dezvoltare durabilă.

Uniunea Europeană şi statele sale membre sunt, în mod colectiv, cel mai mare donator de fonduri de dezvoltare din lume până în prezent, contribuind cu 58 de miliarde de euro anul trecut.

Noua agendă 2030 va redefini modul în care comunitatea internaţională conlucrează în ceea ce priveşte un angajament global pentru un altfel de viitor pentru oameni şi planetă — unul care să aducă omenirea pe calea dezvoltării durabile. Deşi Obiectivele de dezvoltare ale mileniului au vizat ţările în curs de dezvoltare, Agenda 2030 reprezintă primul acord global de stabilire a unei agende de acţiune cuprinzătoare şi cu vocaţie universală, care va influenţa toate ţările, inclusiv politicile interne ale acestora.

Cele 17 noi obiective de dezvoltare durabilă şi cele 169 de obiective asociate adoptate la acest summit vor asigura echilibrul între cele trei dimensiuni ale dezvoltării durabile — de mediu, socială şi economică — acoperind domenii cum ar fi sărăcia, inegalitatea, sănătatea, securitatea alimentară, consumul şi producţia durabile, creşterea economică, ocuparea forţei de muncă, infrastructura, gestionarea durabilă a resurselor naturale, schimbările climatice, precum şi egalitatea de gen, societăţi paşnice şi favorabile incluziunii, accesul la justiţie şi instituţii responsabile.

La Summitul ONU pentru adoptarea noii Agende 2030, care se desfăşoară la New York până duminică, participă peste 150 de şefi de stat şi de guvern din întreaga lume.