Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE retrage unele propuneri blocate în Parlamentul European

Comisia Europeană a decis miercuri să retragă unele dintre propunerile blocate la nivelul Parlamentului şi al Consiliului.

Articol de Gabriela Tătărău, 02 Iulie 2015, 10:39

După cum se prevede în programul de lucru pentru 2015, Comisia a decis miercuri să retragă două propuneri legislative cu privire la care colegiuitorii nu au fost în măsură să ajungă la un acord politic în timp util şi să le înlocuiască cu iniţiative noi în programul de lucru pentru 2016.

De asemenea, Comisia a confirmat că va continua să lucreze cu colegiuitorii în direcţia unui acord privind o a treia propunere, în cazul căreia discuţiile politice au avansat în mod semnificativ.

Colegiul a analizat stadiul celor trei propuneri legislative care, potrivit programului de lucru, urmau să fie retrase în termen de şase luni în cazul în care colegiuitorii nu ajungeau la un acord.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Concluzia a fost că nu se întrevede nicio perspectivă de progres în ceea ce priveşte propunerea de directivă privind concediul de maternitate şi cea privind datele satelitare de observare a Pământului.

În consecinţă, Comisia va trasmite în mod oficial Parlamentului European şi Consiliului intenţia sa de a iniţia procedurile de retragere a acestor iniţiative şi de a propune unele noi menite să atingă obiectivele într-un mod mai eficient.

La un al treilea proiect, cel referitor la un regulament privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice, s-au înregistrat progrese semnificative, iar Comisia a decis să menţină această propunere.

Directiva privind concediul de maternitate a fost propusă în 2008 de către Comisia Europeană, însă colegiuitorii nu au reuşit nici până în prezent să ajungă la un acord.

Prin retragerea propunerii, Comisia doreşte să pună capăt blocajului actual şi să deschidă calea către o nouă iniţiativă care ar putea face obiectul unui consens şi care ar duce la îmbunătăţiri reale în viaţa părinţilor care muncesc, precum şi a personalului de îngrijire, fiind menită să concilieze mai bine viaţa profesională şi viaţa privată, prin facilitarea participării femeilor pe piaţa forţei de muncă şi prin instituirea unui minimum de protecţie pentru mame.

Înainte ca retragerea să devină efectivă, Comisia va prezenta idei pentru o nouă abordare, sub forma unei foi de parcurs către o nouă iniţiativă care ar urma să fie inclusă în programul de lucru al Comisiei pentru 2016.