Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: reglementări în domeniul comunicaţiilor şi internetului

Comisia Europeană intenţionează să revizuiască reglementările în domeniul comunicaţiilor şi internetului, parte a strategiei pentru crearea unei pieţe unice digitale.

Articol de Costin Grigore, 15 Septembrie 2015, 11:41

Ca punct de plecare a ales să lanseze două consultări publice pentru a obţine părerile utilizatorilor, organizaţiilor, instituţiilor publice sau a întreprinderilor din toate sectoarele - de la telecomunicaţii şi IT până la agricultură.

Nevoile europenilor în materie de conectivitate sunt în permanentă creștere, inclusiv în afara locuinței sau a biroului. Sunt tot mai multe telefoane inteligente şi alte dispozitive smart conectate la internet.

Se aşteaptă ca această tendinţă să se accelereze odată cu schimbarea preferinţelor utilizatorilor de la traditionalele convorbiri telefonice si SMS-uri către reţelele sociale sau pentru mesageria instant. Iar în ultimii ani introducerea internetului de bandă largă a înregistrat progrese importante în Europa.

Audio: Europa la zi.

Tehnologiile, capabile să furnizeze internet la viteze de cel puțin 30Mb pe secundă, erau disponibile pentru aproape trei sferturi dintre europeni.

Cu toate acestea, trecerea la servicii de peste 100 Megabiti rămâne o provocare pe termen scurt - la sfârșitul lui 2014, numai 6 % dintre locuințe aveau astfel de abonamente. În plus există „ ziduri” şi in ceea ce priveşte comerţul online – doar 7 la sută dintre companii au curaj să vandă transfrontalier şi doar 15 la sută dintre europeni fac cumpărături într-o altă ţară.

Avand in vedere toate aceste date, Comisia Europeană a decis să lanseze cele două consultări publice pentru a afla mai multe despre nevoile oamenilor, companiilor şi institutiilor în materie de rețele digitale, dincolo de orizontul anului 2020.

Scopul este de a elabora noi politici publice care să-i ajute pe investitorii să creeze rețele şi servicii de internet, rapide, sigure şi uşor de dezvoltat – Adică pregătite pentru viitor, spunea recent comisarul pentru Economie și Societate Digitală, Günther Oettinger.

Video: Comisarul pentru Economie și Societate Digitală, Günther Oettinger.

“Piaţa unică digitală are nevoie de conectivitate pentru toată lumea, peste tot. Mai mult ca niciodată, Europa are nevoie de conectare adecvată.

Acest lucru este adevărat pentru orice cetăţean. De asemenea, este adevărat pentru industrie, pentru afaceri, indiferent de mărimea lor, pentru şcoli, pentru centrele de cercetare şi inovare, pentru serviciile publice din întreaga Europă.

Accesul şi calitatea conexiunilor vor hotărî în cea mai mare măsură succesul Pieţei Unice Digitale.

Deciziile de a investi astăzi vor determina calitatea reţelelor mult după anul 2020.”

Cele două consultări publice vor fi punctul de plecare şi pentru revizuirea instrumentelor existente de reglementare și de finanțare care pot facilita dezvoltarea internetului de bandă largă.

Putem răspunde la întrebările Comisiei Europene on-line pe site-ul ec.europa.eu secţiunea supraveghere.

Termen final - 7 decembrie.