Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Marţi, 09 Martie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Mihaela Mihai

7 Octombrie 2014
Vizualizari: 691
Comentează add

Comisia Europeană propune o reducere a așa numitelor capturi totale admisibile pentru nouă stocuri de pești.

CE: Propuneri privind cotele de pescuit CE: Propuneri privind cotele de pescuit - Conține audio

mihaela-mihai

Euranet Plus.

Comisia Europeană propune o reducere ușoară a cantităților de pește de adâncime ce pot fi pescuite în următorii doi ani. Măsura are ca scop protejarea speciilor vulnerabile.

Decizia Comisiei Europene limitează posibilitățile de pescuit pentru stocurile de pești de adâncime din apele Uniunii Europene și din cele internaționale din zona Atlanticului de Nord-Est pentru următorii doi ani.

În conformitate cu avizele științifice venite din partea Consiliului Internațional pentru Explorarea Apelor Maritime, Comisia propune o reducere a așa numitelor capturi totale admisibile pentru nouă stocuri de pești.

Este vorba în mod special de sabie neagră, anumite specii de beryx, pion portocaliu sau pagel argintiu.

Pentru un stoc important, și anume cel al grenadierului de stâncă, din largul coastelor de vest ale Marii Britanii, Comisia propune o reducere moderată, de 12 la sută, care ar trebui să permită pescuitul la niveluri sustenabile anul viitor.

Audio: CE: Propuneri privind cotele de pescuit. (Euranet Plus)

Pentru 2016, este luată în calcul o creștere ușoară.

Pescarii vor putea pescui, în schimb, anul viitor mai mult merlucius, pentru care Comisia propune creșteri de 10 la sută.

Comisarul european pentru afaceri maritime și pescuit, Maria Damanaki, a declarat că ecosistemele și stocurile de pești de adâncime sunt deosebit de vulnerabile la activități umane, precum pescuitul, astfel că au nevoie de o protecție adecvată.

Din acest motiv, spune Maria Damanaki, gestionarea durabilă este singurul mod în care poate fi asigurat viitorul unor zone cu tradiție în pescuit. Specialiștii au constatat de exemplu că în zona Atlanticul de Nord-Est, locurile de muncă sunt din ce în ce mai puține pe măsură ce an la an scad cantităţile prinse de pește de adâncime, din cauza epuizării stocurilor.

Potrivit Comisiei, acest lucru dovedește că este nevoie de un cadru mai bun de gestionare a pescuitului de adâncime.

Capturile totale admisibile, sau cantitatea maximă de pește care poate fi prinsă dintr-o specie într-o anumită zonă de pescuit, au fost introduse din 2003 pentru peștii de adâncime.

Capturile se stabilesc o dată la doi ani şi sunt distribuite apoi între țările Uniunii sub formă de cote naționale.

Reglementările europene permit statelor membre să facă schimb de cote între ele, dar interzic pescuitul excesiv.

Dacă o anumită specie a fost pescuită până la atingerea cotei maxime, statul membru trebuie să înceteze pescuitul.


Etichete Euranet PlusComisia EuropeanăUniunea Europeanăpeșteprotejarespecii vulnerabileape maritimeberyxpagelMaria Damanaki

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live