Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

24 Iulie 2018
Vizualizari: 516
Comentează add

Potrivit propunerii, din bugetul comun al Uniunii Europene se vor aloca 6.000 de euro pe an pentru fiecare imigrant admis.

CE propune sprijin financiar pentru statele membre care acceptă imigranţi

sergiu-stet

 

Comisia Europenă a propus marţi, 24 iulie, să sprijine costul acceptării de imigranţi de pe ambarcaţiuni din Marea Mediterană, încercând să impulsioneze guvernele statelor membre să împartă sarcina noilor sosiri de imigranţi, după ce Guvernul Italiei a închis porturile ţării pentru vasele de salvare.

Reuters transmite că potrivit propunerii, din bugetul comun al Uniunii se vor aloca 6.000 de euro pe an pentru fiecare imigrant admis şi vor fi finanţate costurile pentru sute de experţi care să ajute la procesarea imigranţilor majoritar africani care solicită azil în Europa.

Planul Comisiei, care se adresează guvernelor UE ce vor instala aşa-numitele centre controlate pe teritoriile lor, vine după summitul din iunie al liderilor europeni, declarat un succes în realizarea unui acord pentru controlul imigraţiei, însă cu multe detalii încă nedecise.

Imigraţia neregulată a scăzut abrupt din 2015, când peste 1 milion de oameni au intrat în UE, însă sondajele arată că aceasta reprezintă, încă, o preocupare de vârf a multora dintre cei 500 de milioane de cetăţeni ai UE. Guvernele Italiei şi Germaniei se confruntă cu presiuni interne tot mai mari de a scădea numărul imigranţilor ajunşi pe teritoriile lor de dincolo de Mediterană, în timp ce liderii est-europeni se opun ferm primirii imigranţilor.

Anunţând propunerile, o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că aceasta urmăreşte "împărţirea veritabilă a responsabilităţii regionale de răspuns la provocările complexe ale imigraţiei", chiar dacă guvernele nu s-au oferit, încă, să găzduiască noi centre.

Emisarii UE urmează să discute miercuri despre această propunere a Comisiei. Spania, Franţa şi Malta ar putea avea cele mai mari beneficii, în condiţiile în care acestea au preluat recent o parte a imigranţilor pe care ministrul italian de interne Matteo Salvini i-a respins.

Comisia a propus lansarea unei etape pilot cât mai curând posibil şi afirmă că un "centru controlat" care primeşte refugiaţi ar putea avea sute de angajaţi, de la traducători la experţi în azil - cu toţii plătiţi de UE. Totodată, aceste centre ar permite verificarea rapidă a imigranţilor sosiţi, iar cei care nu sunt eligibili pentru azil ar fi trimişi înapoi, a mai precizat Comisia.


Etichete migranţivaseUEComisia Europeanăcentresprijin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live