Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - OMUL CU CHITARA (R) Luni, 03 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alina Stănuţă

17 Septembrie 2022
Vizualizari: 349
Comentează add

Comisia Europeană a lansat vineri o așa-numită lege pentru libertatea presei, respectiv un nou set de reguli menite să protejeze pluralismul și independența mass-media.

CE propune o nouă lege privind libertatea presei în UE

alina-stanuta

FOTO: Arhivă.

Comisia Europeană a lansat vineri o așa-numită lege pentru libertatea presei, respectiv un nou set de reguli menite să protejeze pluralismul și independența mass-media în țările blocului comunitar.

Vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová, a declarat că în ultimii ani autoritățile au asistat la diverse forme de presiune asupra mass-media și a venit timpul ca Uniunea Europeană să acționeze.

Věra Jourová : Pentru prima dată în Uniunea Europeană, printr-o lege, prezentăm garanții pentru a proteja independența editorială a presei. Statul nu trebuie să intervină în deciziile editoriale. Niciun serviciu public de media nu trebuie să devină un canal de propagandă pentru un partid. De asemenea, propunem garanții puternice împotriva supravegherii jurnaliștilor, pentru că noi credem cu tărie că niciun jurnalist nu trebuie spionat din cauza muncii sale.

Proiectul de regulament propus de oficialii Uniunii Europene pentru a proteja pluralismul și independența media, în contextul deteriorării situației în mai multe țări din Uniunea Europeană, prevede garanții pentru o independență editorială a redacțiilor față de puterea politică sau de companii și fixează exigențe de transparență privind proprietarii media.

Textul propune înființarea unui nou Consiliu European al Media, format din reprezentanți ai autorităților naționale de reglementare, iar acest proiect de legislație urmează să permită mass-media să funcționeze fără nicio ingerință, indiferent dacă este publică sau privată, a adăugat și comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton.

Această lege pentru protejarea pturalismului și independenței media va trebui negociată însă cu statele membre ale Uniunii Europene și cu Parlamentul European și va permite în viitor Comisiei Europene să declanșeze proceduri în fața justiției europene, în caz de nerespectare a dispozițiilor sale.

Document (pdf): Legea europeană privind libertatea presei


Etichete celegepresavera jourovauelibertatea preseipluralismindependenta mass-media(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live