Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE propune noi metode în lupta împotriva obezităţii

CE doreşte impunerea de noi norme prin care să fie redusă prezenţa zahărului, a sării şi a grăsimilor saturate şi trans din reţetele alimentelor, precum şi a numeroşilor aditivi.

EuranetPlus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 August 2013, 10:53

Comisia Europeană intenţionează să-şi intensifice lupta împotriva obezităţii şi a bolilor nutriţionale, cauzate de un stil de viaţă nesănătos.

De câţiva ani, Europa a început să se confrunte cu o adevărată epidemie de obezitate, fenomen tot mai vizibil inclusiv în rândul copiilor.

Aportul excesiv de calorii, dublat de lipsa activităţii fizice, se află, în cele mai multe cazuri, la originea obezităţii, care aduce cu ea numeroase boli, precum cele cardiace, diabetul, artroza sau diferite tipuri de cancer.

Prima dintre măsurile pe care le are în vedere Comisia Europeană este impunerea de noi norme prin care să fie redusă prezenţa zahărului, a sării şi a grăsimilor saturate şi trans din reţetele alimentelor, precum şi a numeroşilor aditivi.

Audio: Noi demersuri în lupta împotriva obezităţii.

Lupta cea mai dură pe care trebuie să o ducă autorităţile europene este aceea cu produsele de tip fast-food, semipreparate sau congelate, al căror conţinut în zahăr, sare şi grăsimi este de obicei foarte ridicat.

De altfel, Comisia a început această confruntare încă din 2007, odată cu aprobarea strategiei de combatere a obezităţii în rândul europenilor.

Numai că, din păcate, politica dusă până acum nu a dat prea multe rezultate notabile.

Astfel, impunerea de taxe suplimentare pentru alimentale şi băuturile aşa-zis nesănătoase nu a dus la o reducere spectaculoasă a consumului acestor produse.

Sursa: ec.europa.eu.

În paralel cu eforturile autorităţilor de la Bruxelles, producătorii europeni din industria alimentară sunt foarte implicaţi în lupta împotriva obezităţii.

Printre soluţiile explorate în prezent, oamenii de ştiinţă analizează un procedeu bio-tehnologic, bazat de enzimologie şi fermentaţie, care ar reduce, de exemplu, prezenţa zahărului în sucul de mere.

Alte demersuri ştiinţifice vizează folosirea presiunii hidrostatice ridicate sau a unui nou tip de omogenizator, prin care să se amelioreze distribuţia sării şi a grăsimilor în preperatele alimentare, ţinta fiind reducerea cu până la 30 la sută a prezenţei acestora.

Potrivit experţilor, alimentele pot fi suculente şi pot avea gust şi fără prea multă sare, zahăr sau aditivi, dacă tehnologiile de prelucrare asigură o mai bună distrubuţie a diferitelor ingrediente.

O nouă direcţie în această luptă cu obezitatea se aşteaptă de la conferinţa din septembrie, de la Bruxelles, care poartă un titlu mai mult decât sugestiv: „Mănâncă sănătos, bea sănătos, mişcă-te! Un pas mic pentru tine, un pas mare pentru Europa”.

Video: Noi demersuri în lupta împotriva obezităţii în Europa. Sursa: ec.europa.eu.