Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE propune ca UE să ratifice Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei

Propunerea făcută vineri de Comisia Europeană confirmă încă o dată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a combate violenţa de gen.

CE propune ca UE să ratifice Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei

Articol de Gabriela Tătărău, 05 Martie 2016, 11:57

Comisia Europeană a propus, vineri, ca Uniunea Europeană să ratifice Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei - un tratat internaţional cuprinzător privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Propunerea făcută vineri de Comisia Europeană confirmă încă o dată angajamentul ferm al Uniunii Europene de a combate violenţa de gen.

Comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Věra Jourová, a precizat că această propunerea trimite un mesaj clar: „victimele violenţei împotriva femeilor trebuie să fie mai bine protejate în toată Europa. Una din trei femei din Uniune s-a confruntat cu violenţe fizice sau sexuale, sau cu ambele. Mai mult de jumătate din totalitatea femeilor au suferit acte de hărţuire sexuală după vârsta de 15 ani. Aceste cifre sunt inacceptabile şi această situaţie contravine valorilor Uniunii Europene, a mai spus Věra Jourová şi a făcut apel la statele membre care nu au ratificat până acum Convenţia de la Istanbul, să procedeze cu rapiditate la ratificarea acesteia.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Convenţia le impune părţilor să îmbunătăţească protecţia persoanelor care sunt victime ale actelor de violenţă şi să asigure urmărirea penală a infractorilor. Printre măsurile propuse se numără incriminarea tuturor actelor de violenţă împotriva femeilor, inclusiv cea psihologică.

Statele semnatare vor împuternici personalului poliţiei să-l scoată pe autorul violenţei domestice din domiciliul său şi se vor asigura că există un număr suficient de adăposturi accesibile femeilor abuzate şi că acestea sunt repartizate în mod adecvat în întreaga ţară. Statele membre sunt obligate, de asemenea, să înfiinţeze linii telefonice naţionale de asistenţă non-stop, gratuite, şi să asigure centre de primire uşor accesibile în cazul situaţiilor de criză privind victimele violurilor sau ale violenţelor sexuale.

De asemenea, victimele trebuie să aibă acces la informaţii clare şi concise cu privire la drepturile lor, într-o limbă pe care o înţeleg.

Convenţia de la Istanbul a Consiliului Europei, care a intrat în vigoare în august 2014, este cel mai amplu tratat internaţional privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice.

Documentul recunoaşte violenţa împotriva femeilor ca fiind o încălcare a drepturilor omului şi stabileşte măsuri care vizează prevenirea violenţei, protejarea victimelor şi urmărirea penală a făptaşilor.