Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Program în valoare de 30 de milioane de euro pentru copiii sirieni

350.000 de copii sirieni afectaţi de războiul din această ţară vor primi lapte prin intermediul unui program special adoptat de executivul comunitar.

CE: Program în valoare de 30 de milioane de euro pentru copiii sirieni

Articol de Laurenţiu Văduva, 31 Martie 2016, 08:11

Comisia Europeană a anunţat astăzi încă o acţiune umanitară.

350.000 de copii sirieni afectaţi de războiul din această ţară vor primi lapte prin intermediul unui program special adoptat de executivul comunitar.

Programul, în valoare de 30 de milioane de euro, este parte a pachetului de sprijin pentru fermierii din Uniunea Europeană, prezentat încă de anul trecut de Comisie – program în valoare totală de 500 de miioane de euro.
Va fi achiziţionat numai lapte furnizat de fermierii europeni.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Măura anunţată astăzi va completa un program mai larg, finanţat de asemenea de Uniunea Euroipeană, privind distribuirea hranei către copiii din şcolile siriene.

„Acest nou program va ajuta sute de mii de copii sirieni nevoiaşi. Trebuie să rămânem angajaţi în sprijinirea celor mai vulnerabile victime ale conflictului. Acest sprijin adiţional va merge la organizaţiile umanitare partenere care lucrează în această ţară” – a declarat Comisarul European pentru Ajutoare Umanitare şi Managementul Crizelor, Christos Stylianides.

„Noul program vine în întâmpinarea a două priorităţi ale Comisiei Europene: sprijină fermierii într-o perioadă foarte dificilă şi ne dă asigurări că rămânem concentraţi asupra provocării majore a crizei refugiaţilor” – a arătat şi Comisarul European pentru Agricultură, Phil Hogan.

Agricultura siriană a fost distrusă de război şi s-a ajuns la situaţia în care în unele regiuni din Siria laptele a dispărut în totalitate din meniul copiilor.

Produsele care vor veni din Uniunea Europeană nu vor avea nevoie de apă pentru a fi preparate, fapt care va mări securitatea consumatorilor.

Cu 5,5 miliarde de euro alocate până acum asistenţei umanitare în Siria, Uniunea Europeană este cel mai important donor în cadrul răspunsului internaţional faţă de criza siriană. Şi pentru anul 2016, Bruxelles-ul a făcut o promisiune ambiţioasă – alocarea altor 3 miliarde.

Până acum, în urma asistenţei furnizate de Uniunea Europeană, peste 2 milioane de sirieni au acces la surse sigure de apă potabilă, obiecte sanitare şi igienice. 850.000 de oameni au primit hrană, un milion au primit ajutoare şi adăposturi, iar 350.000 de copii au intrat în programe speciale de protecţie.

Programele europene sprijină de asemenea milioanele de refugiaţi sirieni din Liban, Iordania şi Turcia.