Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE prelungeşte controalele la unele frontiere interne din spaţiul Schengen

Comisia Europeană a recomandat prelungirea cu trei luni a controalelor reintroduse, anul trecut, la frontierele interne ale unor țări din Spațiul Schengen.

CE prelungeşte controalele la unele frontiere interne din spaţiul Schengen

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 28 Octombrie 2016, 08:11

Comisia Europeană a recomandat prelungirea cu trei luni a controalelor reintroduse, anul trecut, la frontierele interne ale unor țări din Spațiul Schengen.

Anul trecut, Grecia s-a aflat pe punctul de a scăpa situația de sub control, din cauza afluxului masiv de refugiați eșuați pe coastele sale. Autoritățile erau depășite și aproape incapabile să gestioneze corespunzător frontierele externe ale Uniunii Europene.

În plus, în această țară erau - și există și acum - cei mai mulți migranți neînregistrați, care ar putea încerca oricând să plece ilegal spre statele din Vest, întrucât, odată intrați în Spațiului Schengen de liberă circulație, nu mai sunt supuși controalelor la trecerea granițelor, pentru că în acest spațiu nu mai există granițe.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Toți ne amintim cum, anul trecut, în câteva săptămâni, orașele ungurești și austriece s-au umplut de migranți veniți din nordul Africii sau din Orientul Mijlociu, care toți încercau să ajungă în Germania sau în țările nordice.

Câteva state membre au luat decizia să reintroducă controalele la frontiere, pentru a putea gestiona acest flux și a depista transporturile ilegale de refugiați.

Ulterior, autortitățile europene au ajuns la concluzia că situația reprezenta, în continuare, o amenințare gravă la adresa ordinii publice, a securității interne a Uniunii și putea pune în pericol funcționarea generală a spațiului Schengen.

A fost declanșată procedura de salvgardare, prevăzută de Codul frontierelor Schengen, iar în mai anul acesta s-a decis prelungirea controalelor la anumite frontiere: în Germania, Austria, Suedia, Danemarca și Norvegia.

Desigur, controalele au fost limitate la ceea ce este strict necesar pentru a răspunde la amenințarea reprezentată de riscul deplasării migranților în situație neregulamentară pe teritoriul european.

Prelungirea cu trei luni recomandată acum de Comisie se referă la aceleași frontiere interne ca și în luna mai, și anume:

- Austria: la granitele terestre cu Ungaria și Slovenia;

- Germania: la frontiera terestră cu Austria;

- Danemarca: în porturile daneze care fac legătura, prin feriboturi, cu Germania și la frontiera terestră cu Germania;

- Suedia: în porturile suedeze din regiunea polițienească Sud și Vest și la podul Öresund;

- Norvegia: în porturile norvegiene care fac legătura, prin feriboturi, cu Danemarca, Germania și Suedia.