Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, posibilă nouă ofensivă împotriva gigantului american Google

Comisia Europeană ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva gigantului american Google, pentru practici anti-concurenţiale.

CE, posibilă nouă ofensivă împotriva gigantului american Google

Articol de Arina Petrovici, 29 Iunie 2016, 09:24

Comisia Europeană ar putea lansa o nouă ofensivă împotriva gigantului american Google, pentru practici anti-concurenţiale.

Comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager, pregăteşte două documente împotriva Google – au declarat, pentru France Presse, surse apropiate acestui dosar de la Bruxelles.

În primul caz, ar fi vorba despre deschiderea unui nou front din cauza abuzului de poziţie dominantă a gigantului american în domeniul publicităţii online.

AUDIO: Europa la zi, EuranetPlus.

În cel de-al doilea – a explicat avocatul unor companii care au înaintat plângeri contra Google – ar fi o acuzaţie suplimentară celei deja prezentate de Bruxelles în aprilie anul trecut: poziţie dominantă în căutarea pe Internet, care permite Google să atragă utilizatorii europeni către propriile servicii de vânzări, în detrimentul altor competitori.

Întrebat de France Presse, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Ricardo Cardoso, a refuzat să comenteze aceste informaţii.

În aprilie 2015, Executivul comunitar a iniţiat o investigaţie oficială împotriva Google, vizând sistemul de operare Android pentru smartphone-uri.

Comisarul Margrethe Vestager îşi exprima îngrijorarea că Google a oferit un avantaj nedrept propriului serviciu de comparare a preţurilor, încălcând astfel reglementările antitrust ale Uniunii Europene.

Prin investigaţia vizând sistemul de operare Android pentru telefoanele inteligente, Comisia Europeană dorea să afle dacă Google impune sau nu condiţii necompetitive producătorilor de telefoane inteligente, care favorizează, în cele din urmă, aplicaţiile produse de compania americană, cum ar fi YouTube.

“Smartphone-urile, tabletele şi dispozitivele de această natură joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa de zi cu zi a oamenilor şi vreau să mă asigur că pieţele din acest domeniu pot creşte fără limitări impuse de altă companie” – explica, atunci, Margrethe Vestager.

Google, însă, a respins orice acuzaţii pentru presupuse practici neconforme cu legislaţia europeană, argumentând că Android este o platformă deschisă, distribuită gratuit.