Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ce planuri au pentru fotbalul românesc cei patru candidați la șefia FRF

Au mai rămas câteva ore până vom afla cine este noul președinte al Federației Române de Fotbal.

Ce planuri au pentru fotbalul românesc cei patru candidați la șefia FRF
Sursa foto: FRF

Articol de Gabriel Bucur, 17 Aprilie 2018, 19:38

Miercuri, suflarea fotbalistică din România va afla cine va duce frâiele federației pentru următorii patru ani. Cei patru candidați sunt actualul președinte al Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu (33 de ani), fostul internațional român Ionuț Lupescu (49 de ani), fostul fotbalist Marcel Pușcaș (57 de ani) și antrenorul de fotbal Ilie Ștefan Drăgan (33 de ani). Jurnaliștii Radio România Actualități au vorbit cu fiecare dintre ei.

Ionuț Lupescu (intervievat de Cătălin Cîrnu)

„Au fost două luni de campanie intense, dar plăcute. M-am întâlnit cu 95% din alegători. Am discutat despre proiecte, despre dezvoltarea fotbalului. Le-am ascultat nemulțumirile. Nu știu de ce în patru ani acestea nu s-au rezolvat, probabil din nepricepere. Echipele din diviziile mici, din Liga a 3-a de exemplu, sunt inima fotbalului românesc. Vrem să-i dăm fotbalului românesc ceea ce el ne-a dat nouă. E un proverb care spune că dacă n-ai bătrâni, să-ți cumperi. Am în jur oameni cu experiență. Aș fi cel mai mare idiot să nu ascult sfaturile lor. Am încercat să reaprind flacăra speranței, să creez emulație. Fiecare ar trebui să iasă din zona de confort și să pună umărul la schimbare. Schimbarea cea mai importantă este de ordin legislativ, 95% din sportul românesc este finanțat de autoritățile locale, de guvern. Nu există un cadru legislativ. M-am întâlnit cu oamenii politici din toate partidele. Și ei cred că sportul trebuie să devină o prioritate. Eu și Marcel Pușcaș am fost singurii care au vorbit despre fotbal, în această campanie. Ceilalți au încercat să facă o campanie mizerabilă. Mă voi impune din primul tur”.

Marcel Pușcaș (intervievat de Ilie Dobre)

„Mă interesează în special proiectele nerealizate pentru fotbalul românesc. Cele din mandatul lui Burleanu. Au fost și lucruri bune, dar trebuie să sesizez lucrurile rele. Trebuie să-mi suflec mânecile și să trec la treabă. Nu se poate altfel. Mizez pe descentralizare, investiția în regiunile de dezvoltare. România este cel mai greu de condus din toată Europa, după părerea mea. Avem 42 de județe, adică să zicem așa, 42 de landuri, cum ar fi în Germania. Adică 42 de interese, 42 de tradiții ș.a., de-asta nu avem nici șosele. Așa e și cu selecțiile, și cu legitimările și nu se poate continua în felul ăsta. Imaginați-vă 13 județe în care nu sunt echipe de Liga a 3-a, județe fără echipe de futsal. Evreul are o vorbă: cea mai bună afacere este economia. Când ai cea mai săracă federație din Europa, ai țări vecine cu 40 de milioane de euro buget și tu ai 12 milioane de euro doar... Nu trebuie să investești în competiții inutile, nu trebuie să aduci un antrenor german, trebuie să dezvolți fotbalului din regiuni. Există companii potente în aceste regiuni. Interesul televiziunilor locale este mai mare. Ușor, ușor, cu bani din TV, cu sponsori în Cupa României, bugetul ar crește. Lumea ar trebui să-i dea o șansă celui mai experimentat și mai competent, adică mie, fără falsă modestie. Echipa națională este oglinda a ceea ce se întâmplă în fotbalul românesc. E dificil să-ți schimbi reflexele la 23 de ani. La copii și juniori trebuie făcută schimbarea”.

Răzvan Burleanu (intervievat de Robert Șișcă)

„Sunt foarte încrezător în mesajele de susținere venite din partea membrilor FRF. Ei contează, de fapt. Nu văd nimic deosebit în această campanie, în această campanie de denigrare mai mult. Este adevărat că am făcut și greșeli, dar ideea e să nu le repeți. Acum patru ani, de zile am crezut în schimbare. Am constatat că e o rezistență foarte mare la schimbare. Dacă până în 2014, FRF era interesată în special să colecteze taxe, acum avem competiții în care copiii au spațiul să crească mult mai bine, mai sănătos. Acești copii pot rămâne în România. Încercăm să forțăm cluburile de primă ligă să dea o șansă noilor generații. Cu siguranță că suporterii români doreau să oprim această dispariție de la Campionatele Mondiale. Din 2000 până în 2014, nu am sădit nimic, pentru a avea rezultate. Investim foarte mult în fundația fotbalului românesc; fără fundație, casa zboară. Sigur că nu se vede fundația, pentru că e în pământ, dar va fi importantă când vom construi pe ea. Mizez pe meritrocrație. Vom primi acest vot de încredere, la fel ca acum patru ani, vă asigur. În 2014, membrii FRF și-au dorit o schimbare, să luăm soluții dure. Toți cei care ne-au susținut atunci ne vor susține și acum, pentru a continua proiectele. Liga Elitelor, Turneul Speranțelor, cote obligatorii de jucători tineri ș.a. vor contribui la performanțele sportive. Susțin că viziunea e total diferită între FRF și LPF. Trebuie cote obligatorii de români, cote de jucători tineri, trebuie ca 10% din transferul fiecărui jucător să meargă la centrele de copii și juniori. Am vrea să putem face mai mult în Liga 1. Când vor conștientiza câte oportunități ratează, cluburile din prima liga vor începe să ia mai calculat decizii”.

Ilie Ștefan Drăgan (intervievat de Ilie Dobre)

„M-a îndemnat în depunerea candidaturii schimbarea mentalității. Ăsta e scopul principal al acțiunii mele. Membrii afiliați iau decizii, ei reprezintă cluburile, iar cluburile sănătoase înseamnă fotbal sănătos. Problema financiară există în orice domeniu, astfel că este primordială. Bani sunt la federație. Însă nu știm dacă banii au fost sau nu împărțiți echitabil. Nu a existat transparență în ultimii 28 de ani. Sunt oameni cu adevărat implicați în fotbal, dar banii nu ajung la ei, iar cluburile lor se desființează. FRF este organizată greșit. Comitetul Executiv ar trebui să reprezinte interesele cluburilor. Simt că lucrurile se întâmplă într-o încăpere, fără ca cei de acolo să fie responsabili, implicați și informați. Sunt antrenor de fotbal. Le cerem copiilor lucruri pe care nici noi nu le avem. Cheia nu stă la un om, ci la toți membrii. Președintele dă direcția și trebuie să verifice dacă se aplică. Trebuie cât mai mulți membri. Majoritatea decide, așa e principiul democrației. Aveam jucători cu personalitate, care decideau un meci. Da, lucrurile nu sunt simple, așa că să fim sinceri. La nivelul ăsta ne aflăm. Poate peste patru ani vom avea mai multe șanse. Noi, adulții, nu suntem un exemplu bun pentru copii. Să zicem că mâine vine un selecționer care ne va califica nu e palpabil”.

CSM București e în Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal
Sport 15 Aprilie 2018, 20:43

CSM București e în Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal

„Tigroaicele” sunt, pentru a treia oară la rând, printre cele mai bune patru echipe de handbal din Europa.

CSM București e în Final Four-ul Ligii Campionilor la handbal
Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Sport 26 Aprilie 2024, 00:06

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1

Golul a fost marcat de Daniel Bîrligea, în minutul 71.

Superliga: Universitatea Craiova-CFR Cluj 0-1
Xavi continuă cu Barca
Sport 25 Aprilie 2024, 19:45

Xavi continuă cu Barca

Antrenorul Barcelonei, Xavi Hernandez: "În ianuarie, mă gândeam că ar fi mai bine să plec, dar acum văd lucrurile altfel".

Xavi continuă cu Barca
Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Sport 25 Aprilie 2024, 09:42

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2

La Ovidiu, Farul mai face un pas mare spre consolidarea locului 2 în clasament după 3-1 cu Rapid.

Superliga de fotbal: Sepsi - FCSB 2-2
Contracronometru Olimpic la RRA
Sport 24 Aprilie 2024, 22:25

Contracronometru Olimpic la RRA

O nouă ediție a emisiunii Contracronometru dedicată Jocurilor Olimpice de la Paris, cu detalii de la Ambasada Franței la...

Contracronometru Olimpic la RRA
EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
Sport 24 Aprilie 2024, 18:22

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final

Olimpiu Moruțan a jucat în 15 partide pentru România și a marcat un gol

EURO 2024: Olimpiu Moruțan ratează turneul final
CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Sport 24 Aprilie 2024, 08:42

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare

Echipa feminină de baschet CSM Constanța a dominat acest sezon intern, atât în campionat, cât și în Cupă.

CSM Constanța reușește eventul, la doi ani de la înființare
Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri
Sport 23 Aprilie 2024, 22:57

Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri

În Superliga de fotbal FC Botoșani a învins-o pe Dinamo cu 2-1 în etapa a 6-a din play-out.

Superliga: FC Botoșani o învinge pe Dinamo în prelungiri