Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: Parteneriat global pentru o acţiune umanitară eficientă

Comisia Europeană a comunicat, miercuri, poziţia pe care o avea la Summit-ul umanitar mondial, de anul viitor, de la Istanbul.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Septembrie 2015, 09:46

Comunicarea adoptată, miercuri, de Comisie, în perspectiva reuniunii din mai 2016, de la Istanbul, cheamă la „un parteneriat global pentru o acţiune umanitară eficientă”.

Autorităţile europene susţin cu fermitate că acest parteneriat este mai mult decât urgent şi indispensabil, în condiţiile în care, în ultimii 25 de ani, a crescut fără precedent numărul crizelor umanitare în lume.

În prezent, aproximativ 80 de milioane de oameni au nevoie de ajutor de strictă necesitate, fiind victime ale conflictelor armate, ale catastrofelor naturale sau ale fragilităţii economice şi financiare din ţările lor.

Numărul persoanelor forţate să se refugieze a ajuns la 60 de milioane, cea mai mare cifră înregistrată după al doilea război mondial.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Sistemul de ajutor umanitar mondial – la care Uniunea Europeană este unul dintre principalii contributori – nu mai poate face faţă acestor provocări.

Spre deosebire de reuniunile anterioare,la Istanbul 2016,reprezentanţi ai guvernelor, donatorilor privaţi, organismelor însărcinate cu distribuirea ajutoarelor, populaţiilor în dificultate vor căuta un consens internaţional pentru atingerea obiectivelorcomune, şi anume: salvarea de vieţi, ameliorarea suferinţelor şi respectarea demnităţii umane.

Comunicarea adoptată, astăzi, relevă viziunea strategică a Uniunii Europene în domeniu şi afirmă că, de acum înainte, răspunsul umanitar trebuie să se adapteze realităţii.

După cum susţine, într-un comunicat, comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Christos Stylianides, „Summit-ul de la Istanbul trebuie să se încheie cu propuneri clare şi concrete, care, odată puse în practică, să ajute în mod real populaţiile care au nevoie de asistenţă umanitară”.

Comisia Europeană recomandă 7 domenii de acţiune grupate în jurul a două mari priorităţi.

Prima se referă la o acţiune umanitară bazată pe principii şi are în vedere reafirmarea valorilor umanitare, garantarea accesului la ajutor, plasarea protejării vieţilor în centrul intervenţiilor de ajutorare.

Cea de-a doua prioritate propusă de Comisie vizează o acţiune umanitară eficientă, prin finanţare suficientă şi eficientă, solidaritate şi parteneriat între actorii implicaţi în acest proces.