Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: IN ZORI Sâmbătă, 29 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Amalia Bojescu

19 Iunie 2018
Vizualizari: 415
Comentează add

Eurodeputaţii au discutat despre accesul la protecţia socială a lucrătorilor în UE care nu beneficiază de sprijin pentru şomaj sau pensii.

CE: Pachet de echitate socială

amalia-bojescu

Parlamentul European. Foto: Arhivă.

Eurodeputaţii au discutat, astăzi, despre accesul la protecţia socială a lucrătorilor în Uniunea Europeană, inclusiv a celor liber profesionişti, care nu beneficiază de sprijin pentru şomaj, pensii sau concedii de maternitate.

Amalia Bojescu transmite de la Bruxelles că o decizie în plenul Parlamentului European va fi luată în septembrie.


Reporter: Comisia Europeană recomandă un pachet de echitate socială ca răspuns la unele îngrijorări venite din partea eurodeputaţilor cu privire la pilonul european al drepturilor sociale, care au solicitat extinderea protecţiei sociale şi pentru liber profesionişti.

Recomandarea acoperă mai multe tipuri de protecţie socială: sănătate, concedii de maternitate sau paternitate, pensii, şomaj, dar şi beneficii în caz de accident de muncă sau invaliditate.

Reprezentanţii Comisiei susţin că din ce în ce mai multe persoane lucrează în baza unor astfel de contracte, de aceea este nevoie de un sistem de contribuţii foarte bun, în caz contrar întreg domeniul poate fi periclitat.

Mai mult, Comisia nu face recomandări cu privire la finanţarea sistemului sau nivelul de protecţie, lăsând ţările membre ale Uniuni Europene să decidă.

Pe de altă parte, Comisia vrea să se asigure că drepturile pe care le dobândeşte un lucrător în domeniul protecţiei sociale se pot transfera de la un loc de muncă la altul.

Grupul PPE din Parlamentul European crede că această propunere va afecta întreprinderile mici şi mijlocii şi se întreabă dacă recomandarea Comisiei nu va împovăra activitatea lor.

Socialiştii şi democraţii susţin că această recomandare nu trebuie să rămână o declaraţie de bună intenţie şi să fie pusă în practică, fiind o obligaţie morală de a-i sprijini de cetăţeni în ceea ce priveşte viitorul lor.


Etichete Eurodeputaţiaccesul la protecţia socială a lucrătorilor în UEnu beneficiază de sprijin pentru şomaj sau pensiicomisia europeanappeimmliber profesionistiparlamentul european

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live