Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: pachet de asistenţă pentru Libia în valoare de 6,6 milioane de euro

Noul pachet de asistenţă este compus din două programe.

CE: pachet de asistenţă pentru Libia în valoare de 6,6 milioane de euro

Articol de Gabriela Tătărău, 24 Decembrie 2015, 10:56

Comisia Europeană a oferit un nou pachet de asistenţă pentru Libia în valoare totală de 6,6 milioane de euro.

Acest sprijin este finanţat prin intermediul Instrumentului european de vecinătate.

Prin această alocare de fonduri, Uniunea Europeană confirmă sprijinul continuu acordat populaţiei libiene pentru a creşte accesul acestor oameni la serviciile de sănătate şi pentru a susţine tinerii nevoiţi să trăiască în acele condiţii dificile, într-o ţară în care conflictul durează de peste 4 ani.

Noul pachet de asistenţă este compus din două programe.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Primul este dedicat sectorului de sănătate şi are scopul de a îmbunătăţi eficienţa furnizării de asistenţă medicală în Libia. Vor fi vizate, în principal, două aspecte: îmbunătăţirea sistemului de aprovizionare cu medicamente şi creşterea calităţii sistemului de informaţii de sănătate.

Cel de-al doilea program este dedicat tinerilor şi are scopul de a creşte incluziunea socială a adolescenţilor şi a tinerilor în Libia. Fondurile vor fi folosite pentru programe de educaţie non-formală, cursuri despre mijloacele de subzistenţă, servicii culturale şi de agrement, iar în unele zone pentru dezbateri despre construirea păcii.

Vicepreşedintele Federica Mogherini a subliniat că "Mulţi libieni au avut curajul de a se alătura armatei de dragul ţării lor, iar prin semnarea, săptămâna trecută, a acordului pentru formarea unui guvern de uniune naţională, s-a făcut un prim pas, foarte important, spre repunerea Libiei pe calea păcii şi a stabilităţii. Viitorul ţării stă în primul rând în mâinile cetăţenilor ei, dar comunitatea internaţională are datoria de a le sprijini eforturile. Acesta este un moment în care promisiunile devin acţiune.

Şi Comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn, a subliniat că acest pachet este doar începutul, primul semn că Uniunea Europeană va sprijini procesul de tranziţie, aşa cum a promis că va face atunci când în Libia va exista un acord de formare a unui guvern de uniune naţională. Tineretul este o prioritate-cheie pentru un viitor paşnic şi prosper în Libia, pentru că tinerii sunt potenţiali actori ai procesului de stabilizare şi tranziţie democratică.

Uniunea Europeană este pregătită să sprijine un guvern de uniune naţională în Libia, imediat ce acesta se formează, cu un pachet de peste 100 de milioane de euro, jumătate din sumă putând fi mobilizată imediat.