Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: orientări juridice privind transferul datelor personale peste Atlantic

Comisia Europeană a prezentat vineri cateva orientări juridice privind transferul datelor personale peste Atlantic.

CE: orientări juridice privind transferul datelor personale peste Atlantic

Articol de Costin Grigore, 07 Noiembrie 2015, 12:13

Comisia Europeană a prezentat vineri cateva orientări juridice privind transferul datelor personale peste Atlantic.

Acest anunţ era aşteptat cu nerăbadare de mii de companii online, puse aproape în imposibilitatea de a funcţiona după decizia din octombrie a Curţii Europene de Justiţie în cazul Max Schrems.

După ce a analizat timp de aproape o lună motivarea Curţii de Justiţie la hotărârea din 6 octombrie, Comisia Europeană a constatat că această decizie invalidează întradevăr actualul acord cu americanii privind transferul datelor personale peste ocean.

Instanţa constatase că datele europenilor deținute în America de societățile digitale, nu sunt protejate suficient împotriva supravegherii în masă operată de agenţiile americane de securitate.

Audio: Europa la zi.

Însă verdictul poate costa Uniunea Europeană 1,3% din Produsul Intern Brut pentru că a afectat giganţi precum Facebook, Google sau Amazon, dar şi peste 4.400 companii medii care transferă datele clienților în Statele Unite.

De aceea executivul comunitar a fost nevoit să găsească mecanisme alternative pană la negocierea unui nou accord cu SUA pe care promite să-l finalizeze în maximum trei luni.

În acelaşi timp Comisarul responsabil cu piața unică digitală, Andrus Ansip, a promis astăzi că noul accord va respecta toate exigenţele cuprinse în hotărarea Curţii Europene de Justiţie:

“Am înţeles că accordul cu americanii nu este sigur. Hotărârea Curții de Justiție a subliniat importanța dreptului fundamental la protecția datelor, inclusiv în situațiile în care datele cu caracter personal sunt transferate în țări terțe.De aceea Comisia a trecut la actiuni immediate şi asigură europenii că acum datele lor sunt protejate prin colaborarea cu autorităţile naţionale în domeniu.”

Alternative juridice identificate de executivul comunitar privesc cauzele contractuale care ar trebui să includă măsuri de securitate, informarea persoanei vizate sau garanții în cazul transferului unor date sensibile.

O altă soluţie se referă la regulile corporatiste obligatorii pentru transferurile de date efectuate în interiorul unei multinaţionale cu sedii pe ambele maluri ale Atlanticului.

Comisia a mai spus că pot exista si derogari - de exemplu in cazul rezervării unui zbor sau al unei camere de hotel în Statele Unite.