Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

RADOR

20 Iulie 2016
Vizualizari: 1998
Comentează add

Există cel puţin patru alimente pe care nu e indicat să le speli. În unele cazuri, nu faci altceva decât să extinzi microbii prezenţi pe suprafaţă acestora.

Ce nu ştiai că nu trebuie să speli

rador

Foto: Arhivă / pixabay.com

Igiena este foarte importantă atunci când ne apucăm de gătit sau de mâncat, însă există cel puţin patru alimente pe care nu e indicat să le speli. În unele cazuri, nu faci altceva decât să extinzi microbii prezenţi pe suprafaţă acestora.

Cele 4 alimente pe care nu trebuie să le speli înainte de gătire sunt:

1. PUIUL
Carnea de pasăre poate fi infectată cu bacterii care îţi atacă, în primul rând, intestinele şi ficatul, însă, în multe cazuri, medicii recomandă să nu exagerăm cu spălatul cărnii de pui înainte de a o pune la fiert. Conform Agenţiei care se ocupă de normele alimentare din Marea Britanie (FSA), să speli carnea de pui poate duce la proliferarea bacteriilor aflate la suprafaţa acesteia, cum este, de pildă, campylobacter. Campylobacterul poate cauza o intoxicaţie alimentară care se manifestă prin dureri abdominale puternice, diaree şi febra severă.

2. CARNEA CRUDĂ (PORC, VITĂ, CURCAN) SEMIPREPARATĂ, LUATĂ DIN MAGAZIN
Carnea crudă sau semipreparată de porc, vită sau curcan este expusă aceloraşi riscuri precum în cazul puiului. Pentru a elimina bacteriile de pe suprafaţa cărnii, tot ce trebuie să faci este să o găteşti la temperaturi cât mai mari, iar în cazul reţetei la care te-ai gândit, la temperatura indicată.

3. OUĂLE
Multă lume spală oul înainte să îl pună la fiert. Coaja oului, însă, are proprietăţi de protecţie uluitoare, astfel încât niciun microorganism nu poate intra înăuntru. Deci, faptul că speli oul înainte de a-l fierbe nu te ajută cu absolut nimic. Plus că oricum va fi spălat în cratiţa în care îl fierbi.

4. FRUCTELE ŞI LEGUMELE USCATE
Dacă ai cumpărat din magazine fructe uscate şi congelate sau legume semipreparate, nu este cazul să le mai speli. Ţine-le în frigider la o temperatură cuprinsă între 1 şi 10 grade Celsius.
Aşadar, mania spălării alimentelor poate face mai mult rău decât bine, cum este în cazul cărnurilor. Mare atenţie la cum gătiţi şi cum preparaţi hrana!


Etichete Ce nu ştiai că nu trebuie să spelialimentebacteriimicrobiapăintoxicaţie alimentarădiareefebrădureri

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live