Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE: nou ajutor financiar destinat fermierilor

Comisia Europeană a anunţat un ajutor financiar suplimentar destinat producătorilor de fructe şi legume perisabile.

CE: nou ajutor financiar destinat fermierilor
Euranet Plus.

Articol de Alex Olaru, 01 Octombrie 2014, 14:48

Comisia a adoptat la începutul săptămânii un nou program de urgenţă pentru a sprijini piaţa fructelor şi legumelor perisabile, afectată de decizia Rusiei de a interzice anumite importuri de pe teritoriul Uniunii.

Ar urma astfel să fie alocaţi 165 de milioane de euro, sumă care se va adăuga pachetului de intervenţie în valoare de 125 de milioane decis în luna august dar, ulterior, suspendat.

Cererile de spijin primte de la fermierii afectaţi epuizaseră deja bugetul iniţial, în numai câteva săptămâni, astfel încât executivul comunitar s-a văzut nevoit să majoreze bugetul programului de intervenţie.

Audio: CE: nou ajutor financiar destinat fermierilor.

Acum, pentru a nu mai ajunge în situaţia în care nu poate răspunde tuturor nevoilor, Comisia anunţă că noua schemă de ajutor este mai bine ţintită .

Concret, în acordarea sprijinului, se va ţine cont de volumul exporturilor fiecărui stat membru în ultimii trei ani, comparativ cu datele referitoare la cantităţi primite de Comsie în cererile de ajutor. Totodată, au fost stabilite patru grupuri mari de produse agricole care pot beneficia de sprijin de la Bruxelles: merele şi perele, alte fructe, legume şi, pentru prima dată, citricele.

Interdicţiile impuse de Rusia ca răspuns la sancţiunile occidentale de după intrevenţia în Ucraina pun o presiune tot mai mare pe piaţa legumelor şi fructelor, admite comisarul european Dacian Cioloş. Noul program de urgenţă ar urma, susţine Dacian Cioloş, să mai reducă din presiune, cel puţin pe termen scurt.

Comisia Europeană informează că vor fi sprijiniţi atât producătorii care sunt membri ai unei organizaţii de profil, cât şi cei neafiliaţi, cei din urmă însă cu sume mai mici cu 25%.
Noua schemă este valabilă până la sfârşitul anului.

Va fi acordat sprijin inclusiv pentru depozitarea produselor agricole. Deciziile au fost luate de Comisie înainte de a fi aprobate ofical de statele membre sau de Parlamentul European.

Executivul comunitar precizează însă că au avut loc consultări şi că are sprijinul tuturor forurilor de decizie.