Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, nou ajutor de 500 de milioane de euro fermierilor din UE

Noul pachet de sprijin constituie o dovadă că Bruxelles-ul îşi păstrează angajamentul faţă de vulnerabilităţile lucrătorilor în sectorul agricol.

CE, nou ajutor de 500 de milioane de euro fermierilor din UE

Articol de Arina Petrovici, 23 Iulie 2016, 06:16

Comisia Europeană acordă un nou ajutor în valoare de 500 de milioane de euro fermierilor din blocul comunitar.

Noul pachet de sprijin constituie o dovadă că Bruxelles-ul îşi păstrează angajamentul faţă de vulnerabilităţile lucrătorilor în sectorul agricol.

Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de măsuri, în valoare de 500 de milioane de euro, în sprijinul fermierilor care se confruntă, în continuare, cu dificultăţi pe piaţă, în mod special pe cea a laptelui şi a produselor lactate.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Comisarul pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Phil Hogan a subliniat că, într-un context marcat de mari presiuni bugetare, Executivul de la Bruxelles a mobilizat, în mai puţin de un an, peste un miliard de euro pentru a-i sprijini pe fermieri.

Cel mai important obiectiv al nostru – a spus Phil Hogan – este să vedem reluarea, atât de necesară, a plăţilor către fermieri, pentru ca aceştia să poată trăi de pe urma muncii lor, să continue să producă hrană sigură şi de bună calitate şi să contribuie la dezvoltarea rurală şi la crearea de locuri de muncă.

Pachetul prezentat zilele trecute conţine o serie de măsuri menite să impulsioneze reducerea voluntară a producţiei de lapte la nivelul Uniunii Europene, banii alocaţi fiind 150 de milioane de euro.

Criza prelungită a arătat că fermierii menţin la acelaşi nivel sau chiar cresc producţia pentru a-şi conserva fluxul de lichidităţi.

Astfel, Comisia vrea să acorde noi fonduri, în valoare de 350 de milioane de euro, condiţionate de angajamente specifice, şi să contribuie, totodată, la asigurarea stabilităţii pieţei. Grantul acordat fiecărui stat membru ia în calcul caracteristicile sectorului agricol, inclusiv producţia, preţul pieţei şi ponderea micilor fermieri.

În contextul în care multe ţări membre oferă sprijin la nivel naţional sectorului laptelui (cel mai adesea pentru cel de vacă), acestora li se oferă posibilitatea unei derogări de la obligativitatea de a menţine la acelaşi nivel, în 2017, mărimea cirezilor.

În plus, ca şi anul trecut, statele membre vor putea acorda în avans, până la 70%, plăţile directe din octombrie şi până la 85% plăţile pentru dezvoltare rurală, fără a fi necesar să facă verificări pe teren.

Pe de altă parte, Comisia intenţionează să extindă până după sfârşitul lunii septembrie perioada pentru intervenţie publică şi stocare privată a laptelui praf.

Nu în ultimul rând, va aduce la zi sprijinul acordat organizaţiilor de producători care retrag de pe piaţă fructe şi legume.