Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 16 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alis Georgescu

10 Mai 2016

Uniunea Europeana a introdus o monitorizare mai eficientă a apei potabile, fapt care va duce şi la  o mai bună protecţie a sănătăţii publice

CE- Noi norme pentru apa potabilă CE- Noi norme pentru apa potabilă - Conține audio

alis-georgescu

 

Uniunea Europeana a introdus o monitorizare mai eficientă a apei potabile, fapt care va duce şi la  o mai bună protecţie a sănătăţii publice.

Ca un prim pas în urma iniţiativei cetăţeneşti europene „Dreptul la apă”, noile reguli adoptate  de Comisia Europeană, oferă flexibilitate statelor membre cu privire la modul în care este monitorizată calitatea apei potabile din aproape 100.000 de zone de alimentare.

Acest lucru va permite o monitorizare mai concentrată, pe bază de risc, asigurând în acelaşi timp protecţia deplină a sănătăţii publice. 

Noul sistem de monitorizare şi control adoptat  permite reducerea analizelor inutile şi concentrarea pe controale care contează cu adevărat.
 
Acest amendament al Directivei privind apa potabilă este un răspuns la apelurile cetăţenilor şi ale Parlamentului European pentru adoptarea unei legislaţii care să asigure o mai bună si complexă alimentare cu apă, echitabilă.
 
Acesta permite si imbunatatirea aplicarii normelor europene de către statele membre, deoarece elimină sarcinile inutile.
 
Acestea pot decide de acum, pe baza unei evaluări a riscurilor, ce parametru trebuie monitorizat pentru descoperirea substanţelor periculoase, ţinând cont de faptul că unele bazine de alimentare cu apă potabilă nu prezintă niciun risc.
 
"Comisia Europeană  se angajează să asigure că sunt repectate drepturile omului. Iar acest lucru se va vedea în acţiunile viitoare, pentru că  accesul  la apă potabilă şi canalizare trebuie să fie de înaltă calitate, accesibile fizic, şi la preţuri accesibile", a declarat  Vicepreşedintele Comisiei Europene, Maroš Šefčovič.
 
 
Fiecare stat poate alege să mărească sau să reducă frecvenţa prelevării de probe în bazinele de alimentare cu apă, precum şi să extindă lista substanţelor monitorizate în cazul apariţiei unor riscuri pentru sănătatea publică.
 
Noile norme urmează principiul "managementului riscurilor şi punctelor critice de control", deja utilizat în legislaţia privind igiena produselor alimentare, precum şi planul de siguranţă a apei prevăzut în liniile directoare privind calitatea apei potabile adoptate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
 
Statele membre au dispoziţie doi ani să pună în aplicare principiile noilor reguli de monitorizare a apei potabile. 
 
AUDIO:

Etichete CE,normeapa potabilăMaroš Šefčovičpreţuri

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live