Ascultă Radio România Actualitaţi Live

CE, noi măsuri cu scopul de a stimula investiţiile în Europa

Comisia Europeană a lansat cea de a doua cerere de propuneri în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei.

Articol de Gabriela Tătărău, 06 Noiembrie 2015, 11:24

Comisia Europeană a lansat cea de-a doua cerere de propuneri pentru finanţarea unor proiecte esenţiale în domeniul transporturilor.

Fondurile oferite în acest scop depăşesc 7,6 miliarde de euro.

Comisia Europeană a adoptat, astăzi, noi măsuri cu scopul de a stimula investiţiile în Europa, lansând cea de a doua cerere de propuneri în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei , care oferă peste 7,6 miliarde de euro destinate finanţării unor proiecte esenţiale în domeniul transporturilor.

Audio: Europa la zi.

Fonduri în valoare de 6,5 miliarde de euro sunt alocate unor proiecte din 15 state membre, între care şi România, eligibile pentru finanţare din Fondul de coeziune al Uniunii, în vederea unei mai bune integrări a acestor ţări în cadrul pieţei interne.

Alături de Planul de investiţii prezentat de Comisie în noiembrie anul trecut, şi în special de noul Fond european pentru investiţii strategice, Mecanismul de interconectare a Europei urmăreşte reducerea decalajelor în materie de investiţii din Europa, pentru a relansa creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, obiective prioritare ale preşedintelui Jean-Claude Juncker.

Comisarul european pentru transporturi, Violeta Bulc, a subliniat că un sistem de transport eficient, inteligent şi durabil este esenţial pentru competitivitatea Europei, iar această nouă cerere de propuneri vizează nu doar proiecte din sectorul feroviar sau al navigaţiei, ci urmpreşte , de asemenea, crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii economice.

„Sper că statele membre şi promotorii de proiecte vor îmbrăţişa această nouă oportunitate şi vor prezenta propuneri cu adevărat mature. În acest scop, oferim consiliere suplimentară pentru a ajuta promotorii să preagătească bine proiectele, astfel încât să vină cu propuneri puternice, care să le reflecte cu adevărat obiectivele”, a spus Violeta Bulc.

În vederea creării de sinergii cu alte priorităţi ale Comisiei, cum ar fi piaţa unică digitală, cererea de propuneri de anul acesta se axează în special pe transporturi inovatoare.

Sprijinul va fi acordat pe o bază concurenţială, sub formă de cofinanţare din partea Uniunii Europene, în urma unei evaluări şi a unei selecţii detaliate. Solicitanţii trebuie să-şi prezinte propunerile până la data de 16 februarie 2016.